A+ R A-

Saopćenje za javnost povodom nehumanog postupanja prema psima lutalicama u Gradačcu

Prema pisanju medija, a na osnovu prijave Udruženje za zaštitu životinja – Balkanska šapica Gradačac, 16.06.2019.  na području mjesne zajednice Vida II u Gradačcu na brutalan i nehuman način izvršeno je likvidiranje (ubijanje) napuštenih pasa (lutalica) od strane nepoznatih počinilaca.

 

Ovim putem obavještavamo javnost ali i zainteresovane strane da Gradska služba za opću upravu i inspekcijske poslove nije zaprimila prijavu o ovom nemilom događaju niti se bilo ko obratio nadležnim inspekcijskim organima Grada.

 

Grad Gradačac je u sprovođenju Zakona o zaštiti životinja do sada  sproveo niz aktivnosti u saradnji sa NVO  «Dogs trust», veterinarskim stanicama, kao i gore navedenim udruženjem. Donosene su Odluka o uslovima i načinu držanja pasa, te načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim psima na području općine Gradačac i Odluka o formiranju azila za napuštene životinje.

 

Pozivamo sve nadležne organe da što hitnije poduzmu potrebne radnje, istraže i  proslijede informacije radi preduzimanja radnji iz nadležnosti gradske uprave kako bi blagovremeno upoznali  javnost i građane.