A+ R A-

Posjeta predstavnika gradske uprave mjesnim zajednicama u južnom dijelu grada Gradačac

U sklopu projekta „ Vodosnabdijevanja Općine Gradačac „  predstavnici gradske uprave posjetili su mjesne zajednice koje gravitiraju u južnom dijelu grada Gradačac. Gradačac uglavnom ima riješeno pitanje snabdijevanja vodom, izuzev njenog južnog dijela. Snabdijevanje ovog dijela gradskog područja do sada se odvijalo preko lokalnih vodovoda koji se oslanjaju na manja kaptirana izvorišta i bunare, koji za porasle potrebe stanovništva ne mogu zadovoljiti. Stanovništvo ovog dijela Gradačca je grupisano u 15 relativno većih naseljenih mjesta u kojima živi oko 21.120 stanovnika u 5.033 domaćinstva.  

Projekt Vodosnabdijevanja finansiran iz  kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj  te grant sredstava Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA EBRD Fond za okolišne i klimatske programe).

Gradonačelnik je zajedno s pomoćnicima obišao mjesne zajednice Kerep, Srnice Gornje, Biberovo Polje, Zelinja Srednja, Zelinja Donja, Međiđa Donja, Srednja i Gornja.  Jasno je obrazložen cjelokupni projekat i pružene su jasne i razumljive informacije svim interesnim grupama o projektnim aktivnostima i njihovim potencijalnim utjecajima na svakodnevni život. 

To podrazumijeva da će u narednom periodu na dijelu gdje se izvode radovi dolaziti do povremenog nestanka vode, struje, telefona, obustave saobraćaja, da će zbog izvođenja radova biti na dijelovima gdje se izvode radovi povećane buke i prašine.