A+ R A-

Prijem kod gradonačelnika za hafizu Halimu Baturić

Halima Baturić je u ponedjeljak 29.06.2020. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e proučila posljednje stranice Časnog Kur’ana te time stekla titulu hafiza Kur’ana. Tim povodom gradonačelnik Edis Dervišagić upriličio je prijem za prvu hafizu Kur’ana koja je dobila ovu časnu titulu sa područja Gradačca.

Na prijemu gradonačelnik je uputio iskrene čestitke hafizi Halimi Baturić, njezinoj porodici, muhaffizu i svima koji su doprinijeli da jedna gradačačanka nosi najčasniju titulu – hafize.

Halima Baturić je istakla da je  ova titula izuzetna čast ali i obaveza i iskoristila priliku da se zahvali gradonačelniku na prijemu koji je organizovao.

Halima, kći Hajrudin-efendije i Aide je rođena 28.09.2001. godine u Tuzli, Živi u Jelovče Selu, Gradačac gdje otac Hajrudin-efendija obavlja imamsku dužnost. Završila osnovnu školu JU OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zelinja Donja u Gradačcu kao učenica generacije, Završila treći razred Behram-begove medrese. Hifz je počela učiti u prvom razredu Medrese pred muhaffizom Edinom Dedićem.

Kao učenica osnovne škole osvojila je 1.mjesto na mektebskom takmičenju iz kiraeta na nivou Muftijstva tuzlanskog 2014.godine. Iskrene čestitke mladoj hafizi Halimi, njenim roditeljima i sestri Lejli, te muhaffizu hafizu Edion-ef. Dediću, profesoru kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli.