A+ R A-

U Gradačcu svečano otvorena manifestacija „Zimski GRADačac“

Sinoć je u Gradačcu na gradskom trgu svečano otvorena kulturno zabavna manifestacija „Zimski GRADačac“ . Ova manifestacija se po prvi put organizuje u našem gradu i trajat će od 10.12.2021. do 10.01.2021. godine na području užeg gradskog područja tačnije u gradskom parku i trgu.

Nosilac aktivnosti je Turistička zajednica grada Gradačac uz pokroviteljstvo Grada Gradačac i gradonačelnika Edisa Dervišagića. Partneri na ovom projektu su Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“, JP „Parkinzi“ i Moto klub „Zmaj 1974“ Gradačac.

Na svečanom otvaranju, uz prigodan kulturno zabavni program manifestacije, prisutnima su se obratili ogranizatori, predstavnici Vlade TK i gradske vlasti.

U svom obraćanju Hamza Bešić ministar trgovina, turizma i saobraćaja TK i rekao da je ovo početak jedne lijepe priče za grad Gradačac i manifestacija koja će značajno poboljšati turistički potencijal i u tom smislu Vlada TK je podržala ovu manifestaciju s ciljem kako bi našim sugrađanima poboljšali i upotpunili svoj društveni život.

Gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić, je istakao da cilj ovog projekta jeste „da naše kulturno historijske znamenitosti i prirodne ljepote u punom kapacitetu u ovom zimskom periodu stavimo u funkciju i večeras se nalazimo ispod zidina Kule Husein kapetana na gradskom trgu gdje otvaramo ovu manifestaciju gdje će u narednih mjesec dana biti niz kulturno zabavnih aktivnosti koje sve zajedno čine nešto što smo nazvali „ Zimski GRADačac““. Akcenat je stavljen na najmlađe mada smatramo da će svaki zainteresovani građanin ili naš gost naći za sebe turističku ponudu i sadržaj posjećujući ovu manifestaciju. 

Programom  manifestacije  predviđeno je postavljanje klizalište sa sadržajem prilagođenim svim uzrastima uz besplatnu školu klizanja za učenike osnovnih škola sa područja grada Gradačac. Također bit će postavljene i drvene kućice za prodaju prigodnih proizvoda i organizovan „zimski bazar“.

U sklopu ove manifestacije planiran je niz kulturnih i zabavnih manifestacija ( koncerti, igrokazi za najmlađe i podjela Novogodišnjih paketića ) kao i doček Nove godine 2022. uz vatromet.

Cilj manifestacije je da obogatimo turističku ponudu i da Gradačac postane značajna i prepoznatljiva turistička destinacija za sve naše građane i goste.