A+ R A-

Otvoren 12. Sajam organskih proizvoda “Eko-etno BiH”

Danas je u gradskom parku u Gradačcu otvoren  “Sajam organskih proizvođača Eko - Etno BiH”. Organizaciju manifestacije i ove je godine predvodila Mreža žena Veliko srce u BiH uz finansijsku podršku Grada Gradačac i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK. Na sajmu izlažu 34 certificirana organska proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine

Prisutnima su se  obratili Almasa Huskić iz Mreže žena Veliko srce u BiH, gradonačelnik Grada Gradačac Edis Dervišagić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, Mustafa Šakić  a svečano je sajam otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić.

Cilj sajma jeste promocija proizvodnje organske hrane a ta proizvodnja je izvozno orjentisana, mi to možemo plasirati, ali cilj je da je zadržimo ovdje, da turiste dovodimo ovdje i da im ovdje ponudimo najkvalitetnije i naplatimo turistički brend - kazala je Huskić.

Gradonačelnik Edis Dervišagić ovom prilikom istakao je važnost promocije domaće proizvodnje, posebno organske proizvodnje hrane koja je izuzetno zahtjevna i prolazi stroge kontrole od pripreme zemljišta do stavljanja proizvoda na tržište.

Da ova vrsta proizvodnje u posljednje vrijeme zauzima sve veće mjesto u našoj zemlji potvrđuje i velika posjećenost sajma, koji pored ekoloških nudi i etno paletu proizvoda, karakterističnih za naše krajeve. Posjetioci će danas i sutra (31.03. i 01.04.2022. godine) moći pogledati i kupiti po sajamskim cijenama razne artikle kao što su: oganski proizvodi iz asortimana voća i povrća, razne prerađevine od ljekovitog bilja, džemovi, sokovi i drugi proizvodi. Tu su med i pčelinji proizvodi te prehrambeni i drugi proizvodi rađeni na tradicionalni način kao i narodne rukotvorine.