A+ R A-

Obilježen Dana šehida na području Medžlisa IZ Gradačac

Drugi dan Ramazanskog bajrama, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan šehida, odnosno kao dan sjećanja na sve one koji su dali život braneći porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu.

Obilježavanje dana šehida na području Medžisa IZ Gradačac započelo je okupljanjem poridica šehida, predstavnika boračkih udruženja i zvaničnih delegacija u gradskom parku na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Učeći dove i molitve, prisjećajući se bosanskih šehida imami su zajedno sa džematlijama obišli mjesna mezarja. Zvanične delegacije, imami i porodice šehida su posjetile vojno-šehidsko mezarje u Mahmut mahali a potom i mezaristane Šehitluci, Kadić-Bašča i Meškino Brdo.

Nusret ef. Kujraković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, kazao je da“ ovakva nas mjesta, između ostalog, obavezuju da nastavimo da se borimo i čuvamo našu Bosnu i Hercegovinu. Da ulažemo svoj trud i napor, da se ujedinjujemo, da budemo zajedno. Da na jedan lijep način damo svoj doprinos u razvoju naše zemlje kako bi smo mogli osigurati opstanak našeg naroda u njoj, kao i ostalih koji žive u ovoj zemlji i da uvijek se sjećamo  onih koji su svoje živote dali za ovu zemlju“.

U svim džamijama prije podne-namaza u 12:30 sati  proučeni tevhidi i poklonjene hatme pred duše šehida.