A+ R A-

Grad Gradačac dobitnik prestižnog priznanja „Kruna razvoja privrede BiH“

Danas je u Gradačcu održana svečana dodjela prestižnog priznanja „ Kruna razvoja privrede BiH“. Prema analitičkim podacima kompanije LRC BIS – Business Intelligence System, kao najveća bonitetne kuće u BiH, Grad Gradačac je ispunio kriterije projekta „Općine/gradovi i biznis“ u kategoriji srednjih općina-gradova, te tim povodom dobio prestižno priznanje „Kruna razvoja privrede BiH“.

Ovaj jedinstveni projekat, koji je od iznimne važnosti, kako za lokalne zajednice, tako i domaće privrednike, je baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim lokalnim zajednicama u BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija sve u cilju da promoviše i podrži nove poduzetne inicijative u lokanim zajednicama koje će donijeti nove investicije i nova radna mjesta.

U svom obraćanju predstavnica kompanije LRC, Anida Kustura istakla je  da „na osnovu zvanične podjele prema broju stanovnika grad Gradačac je rangiran u kategoriji „srednjih Gradova“, a prema rezultatima na osnovu završnih finansijskih izvještaja za 2021. godinu, u protekloj godini ostvaren je znatan rast prihoda, rast kompanija i rast izvoza. U protekloj godini grad Gradačac je imao rast prihoda od 16 posto, izvoza za 29 % i kompanija za dva posto“.

Gradonačelnik Edis Dervišagić istakao je da ovo prestižno priznanje predstavlja potvrdu uspješnog rada i poslovanja na području grada Gradačac. „ Privreda na području Gradačca iz godine u godinu je u usponu a to svjedoče brojni pokazatelji kao što su rast prihoda, rast izvoza i rast broja kompanija. Važno je napomenuti da je u 2021. godini izvoz s područja grada Gradačac dostigao gotovo 450 miliona KM kao i ukupni promet koji je dostigao gotovo 1,1 milijardu KM i želim da naglasim da je to u prvom redu zasluga gradačačkih privrednika a naša uloga kao lokalne administracije bila da se uslovi za razvoj privrede na području grada Gradačac popravljaju kao što je razvoj infrastrukture u industrijskim zonama, vodosnabdijevanje, kanalizaciona mreža i određenih olakšica koje je Grad Gradačac kroz odluke Gradskog vijeća usmjerio ka privrednicima“.

Na području grada Gradačac nalazi se 110 pouzdanih kompanija, 38 brzorastućih kompanija i 24 kompanije koje se nalaze u kategoriji „100 najvećih“. Također na području grada Gradačac se nalazi 41 kompanija s prihodima preko 5 miliona KM.