A+ R A-

Završeni radovi na izgradnji vodovoda za područje mjesne zajednice Rajska

U mjesecu junu 2022. godine završena je posljednja faza izgradnje vodovodne mreže koja će se realizovati u sklopu projekta "Vodosnabdijevanja Gradačca". U mjesnoj zajednici Rajska izgrađeno je  cca. 14 km vodovodne mreže i jedna pumpna stanica za više dijelove naselja. Vrijednost radova je EUR 496.937,05 (bez PDV-a).

Vodovodna mreža u Rajskoj je priključena na ranije izgrađeni  sistem vodosnabdijevanja  u južnom dijelu Gradačca i na novoizgrađenu vodovodnu mrežu moći će se priključiti oko 1.000 stanovnika. Time će ovaj dio grada Gradačac dobiti mogućnost nesmetanog vodosnabdijevanja obzirom da je taj problem jako izražen za stanovništvo Rajske. Zaključno sa ovom dionicom svi ugovoreni radovi su izvedeni u južnom dijelu Gradačca.

Važno je naglasiti da je do sada izgrađeno oko 100 km vodovodne mreže a u sklopu ovog projekta rješava se i pitanje azbest-cementne mreže u gradu što predstavlja izgradnju još 40 km vodovodne mreže u užem dijelu gradskog područja tako da je obim projekta zaista impresivan.

Donatori i finansijeri navedenih radova su Švedska međunarodna agencija za saradnju i razvoj (SIDA), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).