A+ R A-

Danas je u Gradačcu obilježen je 27. juli-Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma

Udruženje antifašista i boraca NOR-a grada Gradačac i Grad Gradačac obilježili su 27. jul – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Odata je počast i položeno cvijeće na Spomen kosturnici poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1941.-1945. godine, Spomen obilježju šehidima, palim borcima i civilnim žrtvama rata 1992.-1995. godine i u gradskom parku na spomen bisti Josipa Broza Tita.

Datum 27. juli u Bosni i Hercegovini se slavi kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv okupatora. Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i njenom okupacijom i podjelom za njene narode nastupio je period nezapamćenog fašističkog terora. Na poziv i u organizaciji Komunističke partije Jugoslavije podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji je počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo, i koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije.

Ispred Udruženja antifašista i boraca NOR-a grada Gradačac svim građanima BiH, Gradačci i prisutnima su zaželili sretan 27. juli praznik ustanka u našoj Bosni i Hercegovini 1941. godine