A+ R A-

Otvorena rekonstruisana zgrada Kulturnog centra – gradskog kina u Gradačcu

Danas je u Gradačcu svečano otvorena rekonstruisana zgrada Kulturnog centra-gradskog kina. Svečanosti otvaranja prisustvovale su zvanice iz kulturnog i javnog života s područja grada Gradačac.

Zgrada Kulturnog centra izgrađena davne 1947. godine. Nakon nekoliko godina, odnosno 1953. godine vrši se adaptiranje i dogradnja zgrade. S vremenom  je ova zgrada izgubila svoj sjaj i Gradačac je ostao bez adekvatnog javnog prostora koje bi zadovoljilo potrebe društvenih aktivnosti različite vrste. 

Nedostatak  uslovne  dvorane za sve kategorije korisnika  i za više namjena konstatovao je u svojim zaključcima Forum građana u okviru projekta "Jačanje uloge MZ u BiH". To je bio inicijalni momenat koji se dogodio krajem aprila 2019. godine, a već u proljeće naredne započela je prva faza rekonstrukcije.

Ukupan iznos koji je uložen u rekonstrukciju zgrade je oko 550. 000 KM a finansiran od Vlade Švicarske i Švedske kroz projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" kojeg provodi Razvojni program UNDP BiH, USAID-a kroz projekat „PRO-Budućnost“, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i budžeta Grada Gradačac.

Gradonačelnik Edis Dervišagić se zahvalio svim donatorima na podršci i istakao da je rekonstrukcija ovog objekta trajala dvije i po godine gdje su urađeni svi planirani radovi koji se odnose na krovni pokrivač, toplotne izolacije, elektroinstalacije, klimatizacija, nabavljena rasvjetna i razglasna oprema i mokri čvorovi. „ Za ovaj objekat mnogi naši sugrađani su emotivno vezani i vjerujem da će isti imati višestruku namjenu gdje će se mnogi mladi kroz raznorazne kulturne i zabavne aktivnosti predstaviti kako gradačačkoj publici tako i šire.

Prisutnima se obratila i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Anela Ajšić, koja je čestitala svim građanima Gradačca na ovakom lijepom objektu gradskog kina i naglasila da joj je veoma drago da mladi s područja grada Gradačac dobija posebno mjesto gdje se mogu okupljati i realizovati sve svoje aktivnosti kroz raznorazne vidove stvaralaštva što im omogućava bolji pogled na budućnost.

Rekonstruisane prostorije Kulturnog centra-gradskog kina će omogućiti da iste budu mjesta susretanja i ugodnih druženja mladih umjetnika, ljubitelja kulure, kulturnih zbivanja i događanja. Poruka iz Gradačca jeste da se iskreno nadamo da će sa ove pozorice uskoro krenuti neke nove pozitivne i vedre priče u bolju i ljepšu budućnost.