A+ R A-

Posjeta ambasadora Japana Gradačcu

Gradonačelnik Grada Gradačac Edis Dervišagić je danas ugostio ambasadora Japana u BiH Nj. E. gdin. Ito Makoto. Gradonačelnik Edis Dervišagić izrazio je dobrodošlicu u svoje i u ime  Grada Gradačac i zahvalio se na dosadašnjoj saradnji i podršci Vladi i narodu Japana. U nastavku sastanka razgovarano je o mogućim budućim zajedničkim projektima i saradnji na području grada Gradačac.

Nakon sastanka u zgradi gradske uprave upriličena je predaja vozila koje je Ambasada Japana kroz temeljni Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti GAGP/KUSANONE Grant program odobrila. Radi se o dva sanitetska vozila za potrebe Službe hitne medicinske pomoći JZU Domu zdravlja Gradačac.

Ukupan iznos sredstava koji je dodijeljen od strane Ambasade Japana Domu zdravlja Gradačac je 149.368,69 KM dok je menadžment JZU Dom zdravlja Gradačac platio PDV u iznosu od 25.364.00 KM.

Gradonačelnik Edis Dervišagić ovom prilikom se još jedanput zahvalio Vladi Japana na donaciji i istakao da kroz ove donacije i druge projekte koji su realizovani (nabavke opreme i vozila) u proteklom periodu, se znatno unapređuju efikasnost i rad Doma zdravlja u Gradačcu.

Nj. E. Ito Makoto je naglasio da mu je veoma drago da se ovaj projekat, koji se odnosi na donaciju dva sanitetska vozila, uspješno realizovao i da se nada da će isti doprinijeti poboljšanju zdravstvene njege u Gradačcu. Također je istakao da je na zajedničkom sastanku razgovarano o mogućoj saradnji i projektima na području zdravstvene njege, zaštite okoliša, obrazovanje i automobilskoj industrijom.

Direktor JZU Dom zdravlja je rekao da Dom zdravlja raspolaže s 10-tak sanitetskih vozila gdje se očekuje još jedno vozilo koje je planirano u budžetu Grada Gradačac. Ovim vozilima smo značajno poboljšali transport do naših pacijenata ali onih koje trebamo prevoziti prema Tuzli. Ova sanitetska vozila posjeduju svu potrebnu opremu kao što je kisik, oprema za reanimaciju itd.  

U narednom periodu menadžment JZU Doma zdravlja Gradačac očekuje nabavku i CT aparata koji će još više unaprijediti usluge ove zdravstvene ustanove a istovremeno i olakšati našim sugrađanima koji su zbog određenih zdravstvenih pregleda morali da putuju u okolne gradove.