A+ R A-

Obilježena 28. godišnjice pogibije gradačačkih srednjoškolaca

Prije 28. godina na meti neprijateljske teške artiljerije našli su se i školski objekti. Utihnula je gradačačka mladost, ubijena su četiri učenika: Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“, te Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“. Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović, a ranjen Almin Baltić, učenici Mješovite srednje škole.

U sjećanje na 23. decembar 1994. godine, mnogobrojne delegacije su položile cvijeće i odale počast na „Spomen obilježju ubijenoj djeci Gradačca od 1992-1995. godine“.

Simbol njihove nevinosti su i bijele ruže koje polažu učenici gradačačkih škola.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je istakao da obilježavanje ove godišnjice i ovo spomen obilježje je trajna opomena na taj tragični period, „istovremeno šaljemo i poruku za sve buduće generacije, radi suživota  i zajedničke budućnosti, da želimo i hoćemo da gradimo dobre odnose u Bosni i Hercegovini, ali da se tragični događaj iz prošlosti ni na koji način ne smije podcijeniti ili zaboraviti“.

U periodu od 1992.-1995. godine na području grada Gradačac poginulo je 35 djevojčica i dječaka. U znak sjećanja na ovo stradanje prošle godine podignuto je „Spomen-obilježje ubijenoj djeci Gradačca od 1992-1995. godine“.