A+ R A-

Obilježena 78. godišnjica oslobađanja Gradačca u II svjetskom ratu

Danas je u Gradačcu obilježena 78. godišnjica oslobađanja Gradačca u II svjetkom ratu. Obilježavanje ovog važnog datuma je organizovalo Udruženja antifašista i boraca NOR-a  1941-45. Gradačac uz finansijsku podršku Grada Gradačac.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Grada Gradačac, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici udruženja antifašista iz BiH i regije, predstavnici političkih stranaka i građani. Delegacije su položile cvijeće i vijence na spomenik sa spomen-kosturnicom borcima NOR-a u Gradačcu i na Centralnom spomen obilježju šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i odale dužnu poštu.

Prije 78 godina, 6. aprila 1945. godine partizanske  jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije dejstvujući iz pravca Doboja i Gračanice su oslobodile Gradačac i okolinu od okupatora.

U NOR-u 1941-1945. godine sa područja Gradačca ukupno je učestvovalo 1390 boraca antifašista. Njih 217 je poginulo a 53 osobe su žrtve fašističkog terora Dvoje je otjerano na prisilan rad a 8 je političkih zatvorenika, interniraca i deportovanih. Bilo je 256 ratnih zarobljenika. Preživjelih je 853 borca učesnika NOB. Njihov slobodarski put nastavljaju antifašisti članovi Udruženja ABNOR Gradačac.