A+ R A-

Obilježen 15. april-Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Centralnom spomen obilježju u Gradačcu zvanične delegacije su obilježile Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na današnji dan prije 31 godinu odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačac, Munever Beširović, ratni zamjenik komadanta, načelnik štaba 107. Viteške brigade i ratni komadant 213. Viteške mtbr. ARBiH Sadan Imamović, gradonačelnik Edis Dervišagić i ministar unutrašnih poslova TK Hajrudin Mehanović.  U obraćanjima istaknuta je važna uloga  formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost Bosne i Hercegovine kao države i spomena herojske borbe za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom svim porodicama šehida, poginulih i nestalih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima veteranima, dobitnicima najviših vojnih priznanja, pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i građanima koji su dali svoj doprinos u očuvanju naše domovine Bosne i Hercegovine čestitan je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH bila je legitimna vojska međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH ili ARBiH) bila je službena oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.