A+ R A-

Čestitka povodom 9. maja - DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN ZLATNIH LJILJANA, DAN EVROPE, DAN LOGORAŠA

Povodom 9. maja obilježavanja Dana Zlatnih  ljiljana porodicama poginulih i umrlih Zlatnih ljiljana  i Zlatnim ljiljanima kao i svim građanima Grada Gradačac i Bosne i Hercegovine u ime gradske uprave Gradačac, i u svoje ime izražavamo duboko poštovanje, uz poruku da je ovo Dan kada odajemo počast svim žrtvama antifašistčke borbe i jedan je od najznačajnih datuma kojim se antifašizam potvrdjuje kao civilizacijska tekovina još od Drugog svjetskog rata.

Zlatni ljiljan je hiljadugodišnji simbol Bosne, i najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine koji se za vrijeme rata 92.-95. u Bosni i Hercegovini dodjeljivao vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige u borbi protiv agresora.

Neki od naših hrabrih boraca odlikovani su posthumno. Njima dugujemo vječnu zahvalnost i svima onima koji su dali svoje živote braneći slobodu.

Prisjećajući se najhrabrijih i najboljih sinova naše zemlje ne smijemo zaboraviti  da je Armija BiH kao istinska antifašistička vojna snaga branila Bosnu i Herecegovinu od podjele i njen narod od genocida, te ovom prilikom svim dobitnicima najviših ratnih priznanja „ZLATNI LJILJAN“ upućujemo izraze iskrene zahvalnosti za hrabrost kojom su doprinijeli našoj današnjoj slobodi i slamanju pojave fašizma na ovim prostorima.

Armija R BIH dala je na hiljade heroja u ratu,i dovoljno je kazati da su „Zlatni ljiljani“ zauvijek ponos ove zemlje nećemo i ne smijemo ih zaboraviti, jer nisu ni oni nas zaboravili kada je svima najteže bilo.

Antifašistička borba tokom Drugog svjetskog rata, kao i borba u odbrani Bosne i Hercegovine ’92.-’95, u stvari, borbe su za opšte ljudske i civilizacijske vrijednosti utkane u temelje državnosti BiH kao osnovne vrijednosti čovječanstva.

Kako je 9. maj Dan pobjede nad fašizmom, Dan Zlatnih ljiljana, Dan Evrope i Dan logoraša uz poruku da u miru nastavimo graditi i jačati našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih ljudi čija je budućnost u pridruživanju Europskoj zajednici, želimo napredak, mir i stabilnost građanima Gradačca i našoj Bosni i Hercegovini. 

 

Gradonačelnik Grada Gradačac

                                                                                          mr.sci Edis Dervišagić