A+ R A-

Potpisan „Protokol intervencija u slučajevima nasilja u porodici za grad Gradačac“

U okviru održavanja Međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog  nasilja“  danas je u Gradačcu upriličeno potpisivanje revidiranog „Protokola  intervencija u slučajevima nasilja u porodici za grad Gradačac“.

Revidirani „Protokol intervencija u slučajevima nasilja u porodici za Grad Gradačac“ kao osnov za izradu je imao „Protokol intervencija u slučajevima nasilja u porodici za Općinu Gradačac“ koji je potpisan 2014. godine. Navedeni dokument je rezultat zajedničkog rada  Udruženja građana Vive žene Tuzla – Centar za terapiju i rehabilitaciju i Koordinacionog tijela za sigurnost i bezbjednost građana grada Gradačac u koji su uključeni  predstavnici  svih institucija koje djeluju na području grada Gradačac i  Neformalne grupe građanki i građana Gradačac.

Edis Dervišagić je istakao da je Gradačac prvi grad u Tuzlanskom kantonu pristupio revidiranju „Protokola  intervencija u slučajevima nasilja u porodici za grad Gradačac“ gdje su sve institucije pristupile ozbiljno i odgovorno radu revidiranja Protokola i nakon više od 3 mjeseca „uspjeli smo doći do finalne verzije Protokola  koji ima veliki značaj budući da on definira obaveze svih insitucija na području grada Gradačac u slučajevima nasilja u porodici“.

Predstavnica „Vive žene Tuzla“ Jasna Zečević kazala je da se „Protokol“ donosi u okviru Zakona i ono što je bitno da se institucije koje su potpisnice, povežu i više komuniciraju o svakom pojedinačnom rizičnom slučaju nasilja.

Nakon potpisivanja „Protokola“ svi učesnici su se okupili sa predstavnicima udruženja građana  na Trgu Alije Izetbegovića i mirnom šetnjom kroz grad poslali poruku o neprihvatanju i osudi svih oblika rodno zasnovanog nasilja.