A+ R A-

Potpisan ugovor za unapređenje poslovne zone u Gradačcu

Danas, u Vladi FBiH, općinski načelnik mr.sci. Edis Dervišagić potpisao je  ugovor o dodjeli grant poticajnih sredstava za unapređenje poduzetničkih zona. Ukupna vrijednost ugovora je 187 000 KM od čega su 150 000 KM osigurale Vlada FBiH i Švicarska ambasada dok je preostali iznos izdvojen iz budžeta Općine Gradačac. Projekat se odnosi na izgradnju nove saobraćajnice u industrijskoj zoni II u Gradačcu.

"Sredstva su namijenjena unapređenju infrastrukture i poboljšanju usluga poslovnih zona, te ambijenta za mala i srednja preduzeća koja posluju u okviru tih zona. To bi trebalo doprinijeti razvijanju malih i srednjih preduzeća, a samim tim otvaranju novih radnih mjesta", izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Predstavnici općina Bosanska Krupa, Ilijaš, Grude, Tešanj, Gornji Vakuf-Uskoplje, Visoko, Gradačac, Bosanski Petrovac, Kakanj, Posušje i Žepče zahvalili su  na dodijeljenim sredstvima, koja će biti namjenski iskorištena za projekte, čiji je cilj, između ostalog,  kreiranje 25 novih gospodarskih subjekata i poboljšanje uslova za nove investicije.

Uspjeh u realizaciji ovih aktivnosti poželila im je u ime vlade Švicarske savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj švicarske ambasade u BiH Regula Bäbler ističući da razvoj poslovnih zona u općinama poboljšava put BiH ka Evropskoj uniji.