A+ R A-

Podrška ProBudućnost projekta građanima Gradačca

Projekat Pro Budućnost, dugogodišnji partner našega grada,  ponudio je svoju pomoć  i aktivan  doprinos  u prevazilaženju  krizne situacije izazvane  virusom  COVID -19 .

Iako projekat Pro Budućnost ima  za cilj izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH,  njegove prve aktivnosti u Gradačcu  realizovali smo upravo u kriznoj situaciji,  u vrijeme  poplava  2014. godine  kroz Fond solidarnosti.

Tako je bilo i ovih dana.  Trideset paketa sa prehrambenim i higijenskim proizvodima  uručeno  je građanima kojima je ova pomoć trenutno najpotrebnija.

 Takođe, predstavnicima  Centra za aktivno starenje Gradačac  uručen je materijal za izradu zaštitnih maski koje će članice same  izraditi i podijeliti  građanima treće  životne dobi.

Predstavnica Centra, Ramiza Muftić je nakon uručivanja donacije  izjavila: "Nažalost, maske će nam još dugo trebati - za svaki  izlazak iz kuće, bilo da je  odlazak u banku po  penziju,  odlazak  ljekaru ili u kupovinu.  Članice našeg  Centra  će svoje kreativne ideje za šivenje sada upotrijebiti za izradu zaštitnih maski. Žao nam je što se  ovog puta  u  Pro Budućnost aktivnostima ne družimo sa našim dugogodišnjim partnerima iz Modriče, ali u svakom slučaju i za  njih spremamo mali znak pažnje i podrške. Hvala našim donatorima i projektu Pro Budućnost. Iskreno se nadamo da ćemo uskoro realizovati neke   nove aktivnosti u normalnim uslovima. "

Prehrambeni i higijenski proizvodi   uručeni su  porodicama u naselju Begovina,  građanima koji žive sami i  koji su  u ovim teškim danima zbog  ograničenja u kretanju teže nabavljali ove proizvode, te  porodicama u stanju socijalne potrebe.

"Hvala dobrim ljudima"  jednostavne  i iskrene su  riječi zahvalnosti Darinke  Babić,  koja živi sama i koja  uz pomoć sugrađana i mjesne zajednice   lakše prolazi kroz ovaj krizni period. 

Pro Budućnost  ( Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost)    projekat je Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID)  koji provodi  Catholic  Relief Services (CRS)  sa partnerima u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.