A+ R A-

Održana 19. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac

Danas je u sali Sportske dvorane u Gradačcu održana 19. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac. Na dnevnom redu bilo je 27 tačaka.

Gradski vijećnici na inicijativu poljoprivrednih proizvođača krošnjastog voća grada Gradačac su kao prvu tačku dnevnog reda razmatrali Informaciju o načinu obračuna podsticaja na krošnjasto voće Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK. 

Poljoprivredni proizvođači nezadovoljni Pravilnikom o ostvarivanju novčane podrške u 2022. godini koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK su zajedno s gradskim vijećnicima donijeli zaključak kojim se traži od kantonalnog nadležnog ministarstva da prilikom obračuna poticaja dosljedno i u cijelosti primjenjuje odredbe člana 15. gore spomenutog Pravilnika i traži se da se donesu izmjene ovog Pravilnika u kojem će omogućiti donošenje dopune rješenja koja su već izdata a kojim dopunama će se omogućiti obračunavanje poticaja na kompletnu površinu kakva se vodi u katastru.  

Vijećnici su usvojili i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Gradačac za 2022. godinu kao i Nacrt Budžeta Grada Gradačac za 2023. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive” kao i Prijedlog odluke o organizaciji 50. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive”  uz tri zaključka koji se odnose na način izvještavanja Gradskom vijeću, imenovanju Organizacionog odbora kao i način usvajanja programskih sadržaja.

Usvojen i Nacrt programa rada Gradskog vijeća Grada Gradačac za 2023. godinu.

Gradski vijećnici su upoznati i s Informacijom o finansijskoj reviziji Grada Gradačac za 2021. godinu, Informacijom o stanju socijalne zaštite na području grada Gradačac kao i Informacijom o spomen obilježjima na području grada Gradačac.