A+ R A-

Obilježen Dan državnosti BiH u Gradačcu

Danas je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac koja je upriličena u povodu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Mustafa H.Ađulović otvorio je Svečanu sjednicu. Povodom obilježavanja 79. godine obnove državnosti Bosne i Hercegovine u ime članova Gradskog vijeća i u svoje lično ime uputio iskrene čestitke prisutnim na sjednici i svim građanima grada Gradačac i cijele Bosne i Hercegovine koji sa ponosom obilježavaju  Dan državnosti BiH.

Prije  79  godina, 25. novembra 1943. godine u Varcar Vakufu , odnosno Mrkonjić Gradu, Bosna i Hercegovina je na 1. zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH, nakon 480 godina  obnovila svoju državnost utemeljenu na ravnopravnosti njenih naroda i građana.

Historijski kontinuitet i državno-pravni integritet Bosne i Hercegovine, od tada do danas dodatno je potvrđen i Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine kome su prethodile četiri godine borbe naših građana za očuvanje nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta naše domovine.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je u svoje ime i u ime organa Grada Gradačac čestitao Dan državnosti BiH i istakao da 25. novembar 1943 godine je jedan od najznačajnijih datuma u dugogodišnjoj historiji BiH jer su tog dana narodi Bosne i Hercegovine odlučili da BiH bude država ravnopravnih naroda koji u njoj žive bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Također je dodao da je naša obaveza da se podsjećamo ovih datuma kao i onih koji su ugradili svoje živote u temelje  državnosti naše domovine, od njenog nastanka, pogotovo u narodno oslobodilačkom ratu od 1941 do 1945. godine, te u borbi protiv agresije od 1992. do 1995. godine.

Zvanične delegacije su odale počast i položile cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim boracima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. i poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. godine.