A+ R A-

Održana 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac

Gradski vijećnici su na 24. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gradačac razmatrali 23 tačke dnevnog reda.

Usvojen je Prijedlog odluke o usvajanju Strategije razvoja grada gradačac 2023-2027. Ovom odlukom usvaja se Strategija razvoja grada Gradačac 2023-2027. godina, kao integrirani multisektorski strateški dokument grada Gradačac, kojim se definišu politike, usmjerava razvoj lokalne zajednice i koja zacrtanim ciljevima i prioritetima predstavlja putokaz za sveukupni društveni razvoj. Strategija razvoja grada Gradačac je temeljni dokument za izradu Dokumenta okvirnog budžeta, Budžeta grada, Plana javnih investicija, Plana kapitalnih investicija, Programa rada Gradonačelnika za mandatno razdoblje, Trogodišenjeg i Godišnjeg plana rada i Godišnjeg programa rada Gradonačelnika.

Nakon dugotrajne i isrpne diskusije gradski vijećnici su usvojili Prijedlog odluke o zauzimanju stava u daljem postupku zastupnika - Gradskog pravobranilaštva Grada Gradačac, u parničnim postupcima sa „Novom pijacom“ d.o.o. Gradačac. Ovom odlukom utvrđuje se zauzimanje stava Gradskog vijeća Grada Gradačac, u svojstvu organa odlučivanja jedinice lokalne samouprave o daljem postupanju zastupnika po zakonu Gradskog pravobranilaštva Grada Gradačac, u parničnim postupcima koji se vode pred nadležnim privrednim odjeljenjem Općinskog suda u Tuzli, a povodom usaglašenog prijedloga parničnih stranaka za zaključenje sudske nagodbe, nastalih u sporovima Grada Gradačac i “Nove pijace”, d.o.o. Porebrice.

Izvršenjem sudske nagodbe, odnosno ugovornih obaveza stranaka, Grad Gradačac, kao povjerilac i zakupodavac ostvario bi svoja novčana potraživanja po osnovu naplate duga za neplaćene zakupnine (po ugovoru o zakupu iz 2010. g.) u iznosu od 293.184,65 KM i novčano potraživanje na ime upotrebe i korištenja zemljišta za organizovanje pijace za period 16.03.2021. – 15.03.2023. godine u iznosu od 600.000,00 KM, što je svega 893.184,65 KM, bez obračunatog PDV-a. Grad Gradačac bi odustao od zahtjeva za naplatu stečene koristi na k.č. 1395/25, k.o. Porebrice, na spornoj površini od 10.871 m2, u iznosu od cca 326.000,00 KM, kao i zateznih kamata i troškova postupka na navedena novčana potraživanja.

Pored navedenog između ugovornih strana po osnovu zasnivanja zakupodavnog odnosa na parceli k.č. 1395/23, u površini od 50.000 m2, na period od tri godine ostvario bi se finansijski efekat u iznosu od 900.000,00 KM, bez obračunatog PDV-om. Ako tom iznosu dodamo i novčano potraživanje od 893.184,65 KM, što čini ukupan finansijski efekat do polovine marta 2026. godine u visini od cca 1.800.000,00 KM.

S druge strane, kada je riječ o nenovčanim potraživanjima – koje se odnose na izmjene i dopune Regulacionog plana Porebrice, riješila bi se pitanja bespravne gradnje na lokalitetu pijace Porebrice, te bi predmetni lokalitet poprimio oblik uređene pijace u skladu sa zakonima iz oblasti prostornog uređenja i građenja, kao i oblasti trgovine.

Vijećnici su upoznati i s Informacijom o vodosnabdijevanju na području grada Gradačac-Projekat vodosnabdijevanja Gradačac gdje su predstavljene dosadašnje aktivnosti i završeni radovi.

Usvojen je „Godišnji plan rada Grada Gradačac za 2023. godinu“ kao i „Plan poslovanja JP „Komunalac“ d.d. Gradačac za 2023. godinu.

Uz „Izvještaj o zaštiti od požara na području grada Gradačac za 2022. godinu sa prijedlogom mjera“ usvojen je zaključak da zbog povećanja broja šumskih i poljskih požara a da poseban problem predstavlja nesavjesno ponašanje vlasnika poljoprivrednih parcela i drugih lica koji prilikom paljenja zaostale trave, granja i drugih predmeta na njivama izazivaju veće poljske i šumske požare koji prouzrokuju značajne materijalne štete i ugrožavaju ljudske živote. S tim u vezi zadužuje se nadležna Gradska služba za urbanizam, investicije i komunalne poslove Grada Gradačac da pripremi dopunu Odluke o komunalnom redu Grada Gradačac sa odredbom koja će regulisati ovo pitanje kako bi se na taj način riješio ovaj poseban problem.

Usvojeni su i izvještaji o privremenom korištenju objekata koji su u vlasništvu Grada Gradačac.  (Sportska dvorana, Stadion „Banja Ilidža“, Autobuska stanica i „Gradina“).

Nakon što je iscrpljen dnevni red završena je 24. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac.