A+ R A-

05. JUN "DAN ŽRTAVA GRADAČCA ZA BiH"

Povodom 05. juna dana «žrtava Gradačca za BiH», danas su predstavnici općine Gradačac, predvođeni Općinskim načelnikom mr.sci Edisom Dervišagićem, Savezom boračkih organizacija, učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata 92.-95. godine, i učešća građana u znak sjećanja na 1022 žrtve Gradačca za odbranu BiH odali počast.

Na šehidskom mezarju u Mahmut Mahali položeno je cvijeće i proučena fatiha, a počast je odata uz polaganje cvijeća i na Spomen-obilježju «Križ» u Ledenicama Donjim. 

Na Centralnom spomen obilježju šehidima i palim borcima i civilnim žrtvama rata uz polaganje cvijeća i odavanje počasti izveden je prigodan program učenika osnovnih škola.

Na temu žrtava Gradačca za BiH po raspisanom konkursu, za najuspješnije učeničke radove ovom prilikom SBO uručio je prigodne nagrade.

U obraćanju prisutnim Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić istakao je herojstvo i zasluge u odbrani Gradačca i Bosne i Hercegovine građana Gradačca i da su za tu odbranu živote dale 1022 žrtve. Ove heroje-šehide i poginule ne smijemo nikada zaboraviti, a njihove porodice moraju biti stalna briga sadašnjih i budućih generacija. Općina Gradačac čini značajne napore u obezbjeđenju uslova za dostojan život ovih porodica istakao je Dervišagić.

Danas će se u svim džamijama na području općine Gradačac prije džuma namaza proučiti Jasin žrtvama, a u crkvi sv Marka održati misa.