A+ R A-

U susretu danu općine Gradačac

Povodom godišnjice oktobarskih dana odbrane Gradačca i 22 oktobra Dana općine Gradačac, općina Gradačac u saradnji sa boračkim organizacijama utvrdila je Program obilježavanja Dana

općine  Gradačac.

Za Dan općine Gradačac određen je 22 oktobar u znak sjećanja na presudnu odbranu Gradačca,a po mnogima i Bosne i Hercegovine, kada su hrabri borci na prilazima ovom gradu zaustavili „tzv oklopni voz“sa velikim brojem agresorskih vojnika i značajnim količinama oružja svih vrsta.

U toku cijelog oktobra, oblježavaju se događaji iz odbrambeno – oslobodilačkog rata 92.-95.

Ove godine 17.10./subota/ obilježit će se akcija „istok-sjeveroistok“, gdje će se poslije odavanja počasti šehidima i palim borcima na Centralnom spomen obilježju učesnici akcije i drugi građani uputiti prema Sibovcu gdje će se održati centralna manifestacija uz prigodan program.

Istog dana sa početkom u 10.00 sati u Sporstkoj dvorani započet će tradicionalni Međunarodni karate turnir „Gradačac OPEN 2015.“

Dan općine je i „Dan Zlatnih ljiljana“ općine Gradačac, tako da će se 21.10. (srijeda) otvoriti i započeti malonogomoetni turnir osnovnih škola u sportskoj dvorani u organizaciji UG „Zlatni ljiljani“.

U gradskom kinu istog dana sa početkom u 18.00 sati bit će prikazan film  „Stupica nevidljivog djeteta“ režisera Šamsudina Gegića.

Na sam Dan općine 22.10.(četvrtak) Općinski načelnik upriličit će prijem u 9.00.sati Dobitnika najvećih priznanja „Zlatnih ljiljana“.

U 10.00 sati predviđeno je odavanje počasti i zahvalnosti šehidima i poginulim borcima na Centralnom posmen obilježju u gradskom parku kao i obilazak šehidskog mezarja u Mahmut Mahali i Spomen obilježja križ u Ledenicama Donjim.

Na Centralnom spomen obilježju poslije odavanja počasti šehidima i poginulim borcima i prigodnog programa formirat će se kolona učesnika bitke za „okopni voz“ i drugih boraca i građana koja će krenuti prema „oklopnom vozu“.

Na lokaciji „oklopnog voza“ sa početkom u 12.35. bit će održan prigodan program povodom 23. godišnjice  „Bitke za okopni voz“

Na dan 22. Oktobra 2015. Sa početkom u 15.00 sati održat će se Svečana sjednica Općinskog vijeća, uz učešće gostiju sa svih nivoa vlasti, boračkihi organizacija, mjesnih zajednica, privrednika, i građana iz kulturnog javnog i političkog života.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE GRADAČAC

17.10.2015. ( subota )


9:30  Obilježavanje akcije "Istok - sjeveroistok" - Mjesto okupljanja centralno spomen obilježje
10:00 "Gradačac open 2015." Međunarodni karate turnir - Mjesto održavanja Sportska dvorana Gradačačkog sajma

21.10.2015 (srijeda)

U povodu obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana:
10:00 Svečano otvaranje malonogometnog turnira osnovnih škola

18:00 Film: "Stupica nevidljivog djeteta" - Gosti: režiser Šemsudin Gegić i glumac Armin Omerović - mjesto održavanja gradsko kino

22.10. 2015.(četvrtak)


09:00 Prijem dobitnika najvećih ratnih priznanja kod Općinskog načelnika
10:00 Polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje, Šehidsko mezarje u Mahmut Mahali, Križ u Donjim Ledenicama i Spomenik palim borcima 1941 - 45.

10:00 Obilježavanje 23. godišnjice bitke za oklopni voz - mjesto okupljanja i formiranja kolone za kretanj prema oklopnom vozu: Centralno spomen obilježje

15:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća Gradačac - mjesto: Kongresna sala "Gradačačkog sajma"
18:00 Tribina "Husein - kapetan Gradaščević" u kulturi sjećanja - mjesto održavanja: BZK "Preporod" Gradačac

 

24. i 25.10 subota i nedjelja


08:00 Međunarodni turnir invalida u košarci - mjesto održavanja: Sportska dvorana "Gradačačkog sajma"