A+ R A-

NASTAVLJA SE OTKUP ŠLJIVE

Dana, 01.08.2013.godine, u organizaciji Općine Gradačac održan je radno-informativni sastanak predstavnika općine sa otkupljivačima šljive za strano tržište. Pored predstavnika Općine Gradačac sastanku su prisustvovali predstavnici otkupljivača: doo «Džerikom», doo «MAT-TRADE», PMG VIP, Voćar Piramida, Fruits & More doo, Agro-Mujčinović doo.

Na sastanku su analizirani problemi u otkupu ranijih sorti šljive, gdje su istaknuti problemi «ledovane» šljive, kvaliteta iste zbog neadekvatne primjene agrotehničkih i pomotehničkih mjera. Istaknut je problem slabijeg plasmana zbog pristizanja roda šljive u zemljama regiona kao i adekvatnog odnosa državnih organa tih zemalja prema ovoj proizvodnji.

Što se tiče narednog otkupa, posebno šljive «Stenley», istaknuto je da postoji interes otkupljivača i inostranih kupaca za plasman te šljive ali uz adekvatne mjere kontrole kvaliteta i otklanjanje uočenih nedostataka u dosadašnjem otkupu.

U narednih nekoliko dana otkupljivači će formirati otkupne cijene za šljivu kao i odrediti termin za početak otkupa.

Što se tiče plasmana šljive koja nije za inostrano tržište, učesnici sastanka će putem nadležnih državnih organa i preradjivača preduzeti aktivnosti za plasman ove šljive u preradjivačkoj industriji.