A+ R A-

Poplave u Gradačcu

Zbog intenzivnih kišnih padavina na području naše općine u noći sa utorka na srijedu 13/14.05.2014.g došlo je do naglog povećanja vodostaja na svim vodotocima na području naše općine. Od jutros su ekipe civilne zaštite i službe za komunalne poslove na terenu kako bi se pratila situacija i eventualno djelovalo na terenu u cilju sprečavanja većih posljedica zbog plavljenja terena. Intervencije mehanizacijom su izvršene na području MZ Kerep, Zelinja Donja, Ledenice G. kako bi se spriječilo plavljenje stambenih i privrednih objekata.

            U medjuvremenu je tokom dana došlo do prekida saobraćaja na regionalnim saobraćajnicama Kerep-Zelinja, Srnice–Gračanica i Gradačac-Ormanica i plavljenja nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta.

            Zbog postepenog usložnjavanja situacije i najava intenzivnih kišnih padavina u naredna 2-3 dana održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite danas u 15,30 časova, gdje je nakon referisanja po službama o trenutnoj situaciji na terenu i procjeni daljeg pogoršanja iste donesena Odluka o proglašenju prirodne nesreće od poplava i klizanja na području općine Gradačac.

             Na osnovu navedenog u pripravnost je stavljena mehanizacija i ljudstvo nekoliko privrednih subjekata.

             Zbog problema prekida saobraćaja Direktor Doma zdravlja Gradačac je za naredna 24 sata jednu medicinsku ekipu (Doktor, medicinar i vozač saniteta) izmjestio u Ambulantu u Medjidji Donjoj te ovom prilikom obavještavamo stanovništvo sa područja Medjidja i okolnih MZ da medicinsku uslugu mogu dobiti u ovoj ambulanti. Potpunije informacije o djelovanju ove ekipe mogu se dobiti u službi hitne pomoći Doma zdravlja na telefon 035/816-094 ili na mobilni telefon 061/645-946 (Dr. Lipovac).

              Uvedeno je dežurstvo u Općinskoj službi CZ gdje gradjani mogu javljati informacije i probleme sa terena. Kontakt telefon 816-985 ili 121.

              Za danas u 10,00 zakazana je nova sjednica Štaba gdje će se analizirati stanje na terenu i potrebe daljeg djelovanja.