A+ R A-

Forum u Gradačcu: ''Europske perspektive BiH poljoprivrede''

U decembru 2016. godine, Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je u BiH javni dijalog sa poljoprivrednicima i ruralnim stanovništvom, s ciljem promocije boljeg razumijevanja zahtjeva SSP-a (Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ) u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Projekat uključuje sveobuhvatnu kampanju informisanja i javne forume na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i različite informativno-edukativne događaje u deset odabranih opština širom zemlje.

Dijalog o razvoju ruralnih zajednica i zapošljavanju u oblasti poljoprivrede, ima za cilj da osvijetli pitanja EU integracija i značaja EU podrške u procesu jačanja BiH konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i razvoju ruralnih područja.

S tim u vezi pozivamo sve zainteresovane  na forum o temi ''Europske perspektive BiH poljoprivrede'' koji će se održati 16. februara u prostorijama Gradačačkog sajama u Gradačcu sa početkom u 12 sati.

Predstojeći događaji u 10 gradova BiH  će biti direktna prilika za obraćanje i neposredan razgovor  između predstavnika EU Delegacije u BiH, poljoprivrednih proizvođača, udruga, zadruga, profesionalaca u oblasti i kompanija u lancu poljoprivredne proizvodnje.   Projektom je predviđeno da pored zvaničnika EUSR i Delegacije EU u BiH,  forum uključi i obraćanje stručnjaka iz EU, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, čije je iskustvo u procesu EU integracija relevantno za BiH  i koji mogu tokom foruma dati odgovor na ključna pitanja koja su adresirana iz publike.