A+ R A-

Uručene monografije „ Za vječno sjećanje „

Jučer je u prostorijama Doma kulture u Srebreniku upriličeno uručenje  Monografije “ ZA VJEČNO SJEĆANJE – šehidi poginuli borci i civilne žrtve rata 1992-1995. na području općine Gradačac“ u organizaciji općinskih organizacija porodica šehida i poginulih boraca Srebrenika i Gradačca. Općinski načelnici Srebrenika Nihad Omerović i Gradačca mr.sci. Edis Dervišagić uručili su monografije porodicama poginulih građana općine Srebrenik u odbrani Gradačca i BiH.

Radi se o monografiji drugog izdanja autora Vahida Klopića čije je zvanično predstavljanje održano 22. Oktobra u Gradačcu povodom Dana općine Gradačac i sjećanja na bitku za oklopni voz. Cilj ovog izdanja jeste podsjetiti na značaj gradačačkog ratišta u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine.

Općinski načelnici i autor djela istakli su da ovo nije knjiga brojeva nego knjiga sjećanja kao i vječna opomena na dešavanja u navedenom periodu.

 

U ovoj monografiji predstavljeni su poginuli na gradačačkom ratištu, njih 1006 boraca,  sa područja Gradačca i devet općina koje su bile pod komandom 2. korpusa Armije Republike BiH među kojima je 101 poginuli borac sa područja Srebrenika.