Općina Gradačac - Zvanična web stranica - www.gradacac.ba - U Gradačcu obilježen međunarodni dan palačinaka
A+ R A-

U Gradačcu obilježen međunarodni dan palačinaka

Danas je  u gradskom parku u Gradačcu obilježen  Međunarodni dan palačinaka. 28. februar u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan palačinaka, a tim povodom u Gradačac se već četvrtu godinu zaredom organizuje manifestacija „ Gastro provincija u pozadini „ koja ima za cilj promociju domaćih proizvođača hrane ali  i sjajnog druženje .

Organizator manifestacije su Udruženje KULT Gradačac, “Brunch” Gradačac, Tapas Zenica, zajedno sa Udruženjem kuhara u BiH i Klub ljubitelja palačinaka. Pokrovitelj manifestacije je Općina Gradačac.

Na ovoj kulturno zabavnoj manifestaciji učestvovali su  učenici iz MSS "Hasan Kikić" Gradačac, Gimnazija "Mustafa Novalić" Gradačac i SSŠ "Džemal Bijedić"  iz Goražda, Udruženje kuhara iz grada Orahovice iz R Hrvatske tako da ova manifestacija poprima i međunarodni karakter . Općinski načelnik Edis Dervišagić je otvorio ovu manifestaciju, zahvalio se organizatorima i učesnicima kao i izrazio nadu da će na 5. jubilarnoj godišnjici biti još veći broj učesnika kako iz BiH tako i regiona.

 

Festival palačinaka okupio je brojne proizvođače posuđa, hrane i pića, Turističko-ugostiteljskih škola i udruženja građana koji su se takmičili u pripremi palačinaka a najzanimljiviji sadržaj je takmičenje u pravljenu i jedenju palačinaka. Ugodan i sunčan dan je doprinio da ova manifestacija bude još uspješnija i posjećenija.