A+ R A-

Obilježen 9. maj u Gradačcu

Na današnji dan , 9.maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9.maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u  kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Delegacija Općine Gradačac i druge političke i boračke organizacije sa područja općine Gradačac su odale počast poginulim u Drugom svjetskom ratu kao i u oslobodilačko odbrambenom ratu 92.-95. Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomeniku poginulim borcima 1941-45. i  na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995. godine. Također  pročitan je  i prigodan referat od strane predsjednika Udruženja UABNOR-a Gradačac u prisustvu građana Gradačca.