A+ R A-

Obilježen Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine

27. juli – „ Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma “ predstavlja jedan od najznačajnih datuma u historiji bh. naroda i građana. Tog datuma 1941. započeta je borba protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata. Sloboda i sigurnost građana bili su daleko značajniji nego li goli život i iz tog razloga 27.07. jedan od najsvjetlijih trenutaka u kojem se narod BiH svojom voljom, bez ičijeg uticaja digao na ustanak.

U povodu obilježanja „27. Jula, Udruženje antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata Gradačac, odali su  počast žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima u II svjetskom ratu, šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Delegacije boračkih organizacija, Općine Gradačac i političkih stranaka položile su cvijeće  na spomenike i biste u gradskom parku.

Centralni dio svečanosti biće održan danas od 18,00 u Zelinji Donjoj. O značju otpora fašizmu naroda BiH govorit će predstavnici UABNOR-a, a bit će održan i prigodan kulturno zabavni  program.

Ovom prilikom Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić upućuje iskrene čestitke svim antifašistima povodom 27. Jula – Dana ustanka naroda BiH.