A+ R A-

Nove potencijalne investicije u Gradačcu: Izgradnja nove fabrike za obradu drveta

 FOTO: Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Danas je održan sastanak delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Jakubom Suljkanovićem i Općine Gradačac, predvođene načelnikom Edisom Dervišagićem. Tema današnjeg sastanka bila je realizacija potencijalne poslovne investicije vrijedne oko 10 miliona Eura, a u vidu izgradnje nove fabrike za obradu drveta u Gradačcu.

Kako je rečeno tokom sastanka radi se o bosanskohercegovačkoj kompaniji, koja ime poslovnu saradnju sa švedskom IKEA-om, te osim svojih pogona u Fojnici, u cilju proširenja proizvodnih kapaciteta planiraju izgradnju dodatnih pogona u Gradačcu.„ Gradačac ima prostorne i druge infrastrukturne kapacitete za smještaj ovog proizvodnog pogona koji bi bio dodatni podstrek razvoju privrede Tuzlanskog kantona“ rekao je načelnik Dervišagić.

Također Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić izrazio je „ apsolutnu spremnost Općine Gradačac, obzirom da potencijalna investicija osigurava novih 400 radnih mjesta, da pruži podršku u prevazilaženju svih prepreka koje su u nadležnosti Općine i da očekuje da Vlada ozbiljno izanalizira sve mogućnosti podrške projektu kako bi do investicije došlo“.

Premijer Tuzlanskog kantona je izrazio zadovoljstvo iskazanim interesom investitora za investiranje na području na području našeg kantona.„Ovakav interes zaslužuje da mi sve naše kapacitete stavimo na raspolaganje i pomognemo eventualnoj realizaciji projekta. Ipak, ono što se javlja kao značajan ograničavajući faktor jeste dostupnost odgovarajućih količina drvne sirovine, posebno ako se ima u vidu da ponuda drvnog sortimenta Javnog preduzeća Šume TK ne može zadovoljiti ni postojeće kapacitete drvoprerađivača sa područja našeg kantona, te su i oni prinuđeni da uvoze znatne količine drvne sirovine“ rekao je premijer Suljkanović.

Imajući u vidu sve navedeno dogovoreno je da na narednom sastanku sa investitorima budu  prezentirana konkretna situacija i drvni kapaciteti Tuzlanskog kantona, kako bi se investitor i sam mogao opredijeliti za svoje poslovne aktivnosti.