A+ R A-

Održan radni sastanak vezan za područnu školu u MZ Požarike

Po osnovu izgradnje područne škole JU OŠ Ivan Goran Kovačić Gradačac u MZ Požarike danas je odžan radni sastanak.

Ovom  sastanku pored predstavnika Općine Gradačac  i OŠ Ivan Goran Kovačić prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrazovanje i nauke TK, vijeća roditelja MZ Požarike. Na ovom sastanku razmatrano je pitanje rješavanja imovinsko pravnih odnosa u svrhu izgradnje područne škole JU OŠ Ivan Goran Kovačić Gradačac.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić istakao je da ovaj projekat ima bezrezervnu podršku svih organa Općine Gradačac i u tu svrhu Općina je u budžetu planirala sredstva u iznosu od 50.000 KM. Upoznao je prisutne o hronologiji dosadašnjih aktivnosti na rješavanju ovog pitanja i iznio jedini mogući zakonski osnov za rješavanje istog. Da bi se dobila građevinska dozvola za izgradnju objekta područne škole neophodno je riješiti imovinske odnose odnosno, da je pravni subjekat upisan kao vlasnik nekretnine-zemljišta.  Zemljište koje je u vlasništvu Općine može se prenijeti na osnovnu školu putem zamjene ili prenosom uz pravičnu-tržišnu naknadu. Općina Gradačac u dosadašnjim aktivnostima davala prijedloge za zamjenu zemljišta koja ima približno istu cijenu što su organi škole odbijali.

Predloženo zemljište za zamjenu koju bi dobila Općina Gradačac služilo bi u opšte društvene svrhe za dobrobit svih građana a posebno učenika iz OŠ Ivan Goran Kovačić ( Dio poligona Luke ) i ne bi se narušili predviđeni pedagoški standardi.

U dosadašnjim aktivnostima i ponuđenim prijedlozima Općina Gradačac i općinski organi nastojali su iznaći najprihvatljivije rješenje a koje nisu podržali organi škole. U ove aktivnosti bilo je uključeno i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK. Također o ovom pitanju se raspravljalo i na sjednici Općinskog vijeća koje je podržalo poduzete aktivnosti općinskih organa.

Predstavnici škole iznijeli su stav da umjesto zamjene zemljišta žele na drugi način riješiti ovo pitanje uključujući i mogućnost kupovine navedenog zemljišta. Također su upoznati od strane nadležnih službi o postupku i procedurama za prenos zemljišta kupovinom o čemu će konačnu odluku donijeti Općinsko vijeće Gradačac.