A+ R A-

13. sjednica Općinskog vijeća Gradačac

Danas je održana 13. radna sjednica Općinskog vijeća Gradačac na kojoj je razmatrano 25 tačaka dnevnog reda. Općinsko vijeće usvojilo je Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Gradačac za 2017. čija je realizacija 10.904.037,11 KM.

Po Izvještaju o ostvarivanju politike Općine i aktivnosti Općinskog načelnika za 2017.godinu, Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je istakao da je u izvještajnom periodu Općina Gradačac svoje aktivnosti usmjerila i realizovala na značajne projekte u cilju razvoja privrede, infrastrukture i objekata društvenog standarda u cilju stvaranja povoljnog okruženja i uslova za bolje življenje na ovoj općini.

Tako su realizovani projekti zaštite okoliša među kojima rekonstruisani prečistač otpadnih voda u vrijednosti od 3 miliona KM kao i stvaranje uslova za proširenje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu općine. U cilju realizacije projekta Vodosnabdijevanja pored rješavanja imovinskih odnosa stvorene su sve pretpostavke za početak realizacije ovog projekta te su prihvaćeni i potpisani odgovarajući ugovori i podugovori kao i proveden prvi međunarodni tender za početak realizacije istog.

U 2017. Općina Gradačac je postala nosilac certifikata za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za Jugoistočnu Evropu ( BFC ). Povoljno okruženje već je prepoznato kod domaćih i stranih investitora što je doprinijelo i povećanju zaposlenosti. Na području općine Gradačac je zaposleno 9000 osoba prema zvaničnim podacima nadležnih organa.

Na općini djeluje 900 privrednih subjekata i registrovano je 1300 obrta ( fizičkih lica ). Izvoz sa područja općine Gradačac je iznosio preko 330 miliona KM.

Općinski načelnik je naglasio ulaganja u novoj Industrijskoj zoni kao i poboljšanje putne infrastrukture u staroj industrijskoj zoni i niz drugih infrastrukturnih projekata u mjesnim zajednicama.

Značajno je napomenuti da je u protekloj godini završen sportski poligon „ LUKE „ kao i da je Gradačac poslije više decenija dobio savremeni gradski trg.

Uz ovaj usvojeni izvještaj Općinsko vijeće je usvojilo i Izvještaj o sprovođenju strategije razvoja općine Gradačac kao i donijelo planove implementacije projekata i plan kapitalnih investicija za razvoj infrastrukture za 2018 i za period do 2020.

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o svom radu kao i izvještaj inspekcija i izvještaje o korištenju dobara u općoj upotrebi.

Općinsko vijeće se upoznalo s informacijom o stanju poljoprivrede, zaštite od požara i stanju sigurnosti na području općine Gradačac za 2017.

Općinsko vijeće je razmotrilo više odluka i rješenja iz svoje nadležnosti.