A+ R A-

Održana tematska sjednica Općinskog vijeća

Danas je održana sjednica Općinskog vijeća na inicijativu grupe demobilisanih boraca- Udruženje boraca ARBIH od 08.03.2018. godine za rješavanje statusa ove boračke populacije.

Općinsko vijeće razmatralo je inicijativu grupe demobilisanih boraca – Udruženje boraca ARBiH a nakon višesatne rasprave po dostavljenim informacijama o budžetskim sredstvima Općine boračkim organizacijama u 2017. godini, Spiska korisnika namjenskih sredstava boračke populacije 2007. - 2017.godine i Informacije o organima boračkih organizacija, Općinsko vijeće usvojilo sljedeće zaključke:

 

1. Općinsko vijeće upoznato je sa inicijativama i zahtjevima demobilisanih boraca ARBiH, podnesenih Federaciji Bosne i Hercegovine (Vlada i Parlament).

Općinsko vijeće traži da Parlament FBiH iste u što kraćem roku razmotri, i donese odgovarajuće Zaključke i propise kojim će se omogućiti donošenje Registra po zahtjevu boraca i uvođenje boračkog dodatka.

 

2. Općinsko vijeće preporučuje boračkim organizacijama na općini Gradačac, da od ovlaštene organizacije izvrše reviziju finansijskog poslovanja u periodu od posljednjih 5 godina. Sredstva za ove namjene obezbijedit će se iz budžeta Općine Gradačac. 

 

3.Općinsko vijeće podržava inicijativu i daje podršku za reforme (reorganizacija) postojećih boračkih udruženja na općini u cilju ujedinjenja u jedno udruženje.

U ostvarivanju ove inicijative organi općine spremni su pružiti stručnu i drugu pomoć.

 

4. Općinskovijeće Gradačac zadužuje Općinskog načelnika i nadležnu općinsku službu da pripremi nacrt Odluke o kriterijima za raspodjelu sredstava iz budžeta općine boračkim organizacijama. O ovoj Odluci obavit će se šira rasprava prije konačnog usvajanja.

 

5. Općinsko vijeće zadužuje Općinskog načelnika da organizuje sastanak sa predstavnicima viših nivoa vlasti iz Gradačca i upozna ih sa pomenutim zaključcima Općinskog vijeća

 

6. Ove Zaključke dostaviti nadležnom ministarstvu i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona, radi upoznavanja i eventualno razmatranja zahtjeva demobilisanih boraca i postupanja na sličan način kao i Općinsko vijeće Općine Gradačac.

 

 

 

isuzu cikarang isuzu cikarang bekasi jakarta isuzu giga isuzu giga isuzu giga isuzu elf isuzu panther Dealer Isuzu Bekasi Cibitung Cikarang isuzu elf isuzu giga elf sparepart isuzu kredit isuzu harga isuzu promo isuzu dealer isuzu isuzu isuzu mobil isuzu bekasi isuzu online isuzu kita promo isuzu promo isuzu isuzu giga isuzu panther isuzu elf paket umroh Resep Masakan Resep Masakan