A+ R A-

Održan sastanak vezan za poboljšanje stanja jezera Hazna

Danas je održan sastanak predstavnika Općine Gradačac,  Agencije za vodno područje rijeke Save, UG Sportskih ribolovaca „ Hazna „ Gradačac i  Zebed d.o.o. Gradačac. Na ovom sastanku razmatrana su pitanja stanja javnog dobra jezera Hazna u Gradačcu.Tražena su rješenja za poboljšanje kvaliteta vode  jezera, korištenja okolnih površina kao i bavljenja sportskim ribolovom.  

Aktivnosti su usmjerene da se jezero Hazna smješteno u samom centru grada što bolje koristi u cilju zadovoljavanja potreba građana Gradačca, turističke i druge djelatnosti.

Radi se o jezeru koje je 60-tih godina XX st. stvoreno izgradnjom vještačke brane radi odbrane od poplava. Kako bi pored ove funkcije i naprijed navedenim svrhama doneseni su odgovorajući zaključci koji će se realizovati u narednom periodu od strane svih zainteresovanih subjekata.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić izrazio je nadu da će zajedničkim aktivnostima viših organa, Općine Gradačac u saradnji sa zainteresovanim subjektima u što skorije vrijeme stvoriti još povoljniji uslovi za stvaranje turističke oaze u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.