A+ R A-

Godišnja analiza realizacije plana deminiranja OS BiH za 2017.

Danas su Oružane snage BiH u Gradačcu prezentovali godišnju analizu realizacije plana deminiranja za 2017. Na predstavljanju analize prsustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, međunarodnih organizacija koje su pomogle i pomažu u uklanjanju minsko eksplozivnih sredstava u BiH kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora u BiH.

Kroz predstavljanje rezultata istaknuti su uspjesi postignuti na deminiranju u BiH tako je istaknuto da je deminirano 27.691.825 m/2 površine i uništeno mina i NUS-a 6791 komad. Pored ovoga vršena je edukacija civilnog stanovništva u 46 općina za 3224 lica.

U 2018. planirano je čišćenje, tehničko izviđanje , čišćenje kasetne municije i ciljano tehničko izviđanje od ukupno  3.193.079 m/2. kroz 62 deminerska projekta u 32 općine u BiH.

Deminersko radilište u Ledenicama Donjim U Gradačcu bilo je mjesto na kojem je izvedena pokazna vježba za prisutne. U svom obraćanju Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić u ime Općine Gradačac zahvalio se OS BiH  što su Gradačac izabrali za godišnju analizu i pokaznu vježbu. Istakao je da općina Gradačac 1996. godine bila među najrizičnijim općinama u BiH po kontaminiranosti minsko eksplozivnim sredstvima sa 35,5 km/2. Aktivnostima timova za deminiranje OS BiH i drugih timova rizična situacija na području općine Gradačac smanjena je na 3,7 km/2 što iznosi 1,63 % teritorije. Timovi OS BiH učestvovali su u cca. 50 % deminiranja na općini. Općina Gradačac je prepoznala ulogu i zasluge OS BiH i istim dodjelila posebno Općinsko priznanje.

U ovoj godini su aktivna 4 deminerska radilišta OS BiH na području općine Gradačac.