A+ R A-

Trening za savjetnike resurnih centara iz oblasti finansijske pismenosti i savjetovanja građana u Bosni i Hercegovini

Druga obuka, koja je održana u Sarajevu, dio je implementacije projekta “Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini” kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke uz podršku Vlade Švicarske i u saradnji sa EFSE Development Facility.

 

U sklopu implementacije treće faze projekta “Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini”, u toku je dvodnevni “Trening za trenere” koji je u Sarajevu okupio savjetnike iz tri oformljena resursna centra unutar bosanskohercegovačkih općina/opština. Trening ima za cilj usavršavanje tehničkih i stručnih vještina savjetnika iz oblasti finansijske edukacije i finansijskog opismenjavanja građana, kao i iz oblasti pružanja besplatnog pravnog i finansijskog savjetovanja za prezadužene građane BiH.

Učesnici na treningu su predstavnici općine Stari grad Sarajevo, opštine Teslić i općine Gradačac. Navedene lokalne zajednice prepozanle su svoj značaj u prihvatanju uloge resurnog centra za aktivnosti besplatnog pružanja savjeta za prezaduženo stanovništvo ili one koji se tek planiraju zadužiti, kao i važnost u širenju finansijske pismenosti i promoviranju finansijski odgovornog ponašanja. Uspostavljanje resursnih centara unutar ovih općina/opština, rezultat je višegodišnje uspješne saradnje Projekta i partnera u njegovoj implementaciji.

Pored predstavnika resurnih centara, treningu su prisustvovali i predstavnici Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) koji su učesnicima treninga predstavili ulogu i nadležnosti CBBH, sa naglaskom na platne sisteme i centralni registar kredita. Svoja dosadašnja iskustav u radu sa građanima u BiH, na treningu su iznijeli i ombudsmani za bankarski sistem Republike Srpske i Federacije BiH.