A+ R A-

Godišnjica izgradnje spomen obilježja 'Ljiljan'

U organizaciji Općine Gradačac, Medžlisa IZ Gradačac i Udruženja boraca “Patriotske lige” Gradačac danas je održana manifestacija posvećena obilježavanju godišnjice otvorenja spomen-obilježja borcima Armije RBiH „Ljiljan“ na koti Bandera.

Tasin Okić predsjednik UG „ Patriotska liga“ Gradačac pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na dosadašnjoj podršci svima onima koji su učestvovali u izgradnji ovog spomenika. Također je istakao da će se u narednom periodu nastaviti s izgradnjom ovog kompleksa a to podrazumjeva izgradnju musale, spomen sobe kao i drugih potrebnih objekata.

Općinski načelnik mr.sc Edis Dervišagić je izrazio zadovoljstvo i zaželio dobrodošlicu na godišnjicu otvaranja ovog jedinstvenog spomen obilježja „LJILJANA“, posvećenog svim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine. Istakao je da „osnovu herojstva naših boraca  u prilici smo razvijati savremeno društvo i  prosperitet svih građana Bosne i Hercegovine. Građani Gradačca, privredni i drugi subjekti uz podršku organa Općine Gradačac , na temeljima odbrane, razvijaju uslove za privređivanje i ugodno življenje u gradu „Zmaja od Bosne“- gradu privrede“ „.

Ratni komandant II korpusa, Hazim Šadić, naglasio je da Gradačac za Drugi korpus imao izuzetan značaj i da se Gradačcu i odbrani Gradačca posvećivala posebna pažnja zato je od velikog značaja što su Gradačačani odlučili napraviti ovaj spomenik na ovoj koti koja je imala veliki strateški značaj za čitavu BiH.

Premijer Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović, naglasio je značaj razvijanja kulture sjećanja, napomenuvši kako ovaj spomenik tome doprinosi na najbolji način.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao  je da je ljiljan simbol bosanskih kraljeva, simbol borbe Gradaščevića i simbol borbe za dom i za domovinu. Grad Gradačac je grad heroj koji ima veoma hrabre i vrijedne ljude koji nisu nikada pristali da odu s ovog prostora, nisu tad a neće ni u budućnosti.

Vahid ef. Fazlović muftija tuzlanski rekao je da je ovo spomen obilježje povijesno i blagoslovljeno mjesto nakon čega je proučena dova za domovinu BiH.