A+ R A-

Obilježena 75. godišnjica od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a

Danas je polaganje cvijeća na Spomen obilježju poginulim borcima NOR-a 1941-45. i Centralnom spomen obilježju šehidima, palim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-95, počela je centralna manifestacija obilježavanja 75. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a na području općine Gradačac.

25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

25. novembar u Bosni i Hercegovini se slavi kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine tim povodom održana je i Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Gradačac.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući OV Gradačac Enir Šakić koji je objasnio značaj ovog historijskog datuma i čestitao svim građankama i građanima Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je istakao važnost Prvog zasjedanja ZAVNOBiH i njegovog pečata multinacionalnoj i multikulturnoj Bosni i Hercegovini i izrazio iskrene i najbolje želje građanima Bosne i Hercegovine i Gradačca povodom proslave Dana državnosti 25. novembra.

Povodom ovog značajnog datuma za našu Bosnu i Hercegovinu pročitan je i referat od strane prof. Selmira Idrizovića.

U kulturnom zabavnom dijelu prisutnima su se predstavili učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Gradačac kao i ženski hor „ Žene Gradačca „ iz Gradačca.