A+ R A-

21. redovna sjednica Općinskog vijeća Gradačac

Danas je u Gradačcu održana 21. redovna sjednica Općinskog vijeća. Vijećnici su razmatrali obiman dnevni red i donijeli više odluka, rješenja zaključaka iz nadležnosti Općinskog vijeća, kao i razmotrili izvještaje o stanju u pojedinim oblastima.

Usvojene su Izmjene i dopune budžeta općine Gradačac za 2019. kao i Izvještaj o utrošku budžetske rezerve Budžeta Općine Gradačac za 2019. godinu. Porodici Ibrahimović Ibrahima iz Donje Mediđe su potrebna novčana sredstva za liječenje teško bolesnog sina Ibrahimović Mehmeda, u inostranstvu-klinika u Švicarskoj. Imajući u vidu da su porodici potrebna značajna sredstva za liječenje sina, u skladu sa mogućnostima Općine odobrena su sredstva iz budžetske rezrve, u iznosu od 5.000 KM.

Usvojen je Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o uspostavi prava građenja na nekretnini u vlasništvu općine Gradačac i Prijedlog rješenja o utvrđivanja prava vlasništva na predmetnoj parceli, koji su usvojeni nakon duže rasprave. Općinsko vijeće je donijelo Rješenje kojim se utvrđuje pravo vlasništva u korist OŠ „Ivan Goran Kovačić“ na zemljišu u MZ Požarike na kojem je izgrađena područna škola uz naknadu od 44.336 KM koju je Škola dužna platiti u roku od 90 dana.

Prijedlog Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima općine Gradačac preimenovan je i razmatran u nacrtu. Građani će imati priliku da daju svoja mišljenja i sugesstije u narednom periodu kroz javnu raspravu.

Imenovni su članovi Upravnih odbora javnih zdravstvenih ustanova ispred Ministarstva zdravstva TK na 90 dana. ( JZU Dom zdravlja Gradačac, JZU Centar za fizikalnu medicinu,rehabilitaciju i banjsko liječenje „ILIDŽA“ Gradačac i JU Apoteka Gradačac).

Usvojen je prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje jednog člana Općinske izborne komisije Gradačac.

Općinski vijećnici usvojili su Program obavljanja komunalnih usluga za održavanje gradske čistoće za 2019., Prijedlog Programa održavanja riječnih korita i lateralnog kanala za 2019. godinu na području općine Gradačac (Mala Tinja, Stara Gradašnica i lateralni kanal), Prijedlog Programa izrade i održavanja horizontalne i vertikalne signalizacije na području užeg dijela grada Gradačca i Prijedlog Programa popravki i održavanja urbanog mobilijara, klupa, mostova i kanti za smeće na javnoj gradskoj površini.

Usvojeni su i Izvještaji o  stanju lokalnih kategorisanih i nekategorisanih cesta na području općine Gradačac za 2018. godinu sa prijedlogom mjera za otklanjanje nedostataka u 2019. godini, Izvještaj o stanju poljoprivrede na području općine Gradačac i Izvještaj o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u općinskim službama za upravu Općine Gradačac za period 01.01. – 31.12. 2018. godine.

Usvojeni je Informacija o rezultatima mjerenja zadovoljstva građana javnim uslugama kao i Informacija o održanim sjednicama Skupštine JP “Komunalac” d.d.