A+ R A-

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Gradačcu

Danas je polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima, palim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-95. i Spomen obilježju poginulim borcima NOR-a 1941-45. počelo obilježavanje 1. marta, Dana nazavisnosti Bosne i Hercegovine.

U kongresnoj sali Gradačačkog sajma održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Gradačac kojoj su prisustvovali osim općinskih vijećnika i predstavnici boračkih organizacija, političkih subjekata, vjerskih zajednica i drugi predstavnici privrednog, kulturnog i javnog života.

Svečanu sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Gradačac Enir Šakić  koji je istakao da 1. mart obilježavamo kao jedan od najvažnijih dana naše historije uz podsjećanje na okolnosti i vrijeme 29. februara i 1 marta 1992. godine kada su građani  odlučili stvoriti i graditi našu Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Istakao je da borba za BiH nije završena i da svaki dan trebamo da radimo na tome da naša država bude građanska država i država ravnopravnih građana. Uputio je čestitke svim građankama i građanima općine Gradačac i zahvalio se svim prisutnim što su uveličali ovaj veoma bitan datum.

Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić je u svoje ime i u ime organa Općine Gradačac izrazio najiskrenije čestitke povodom 1. marta-Dan nezavisnosti BiH i zahvalio se svima koji su došli uveličati ovu današnju svečanu sjednicu Općinskog vijeća Gradačac. Naglasio je da ne smijemo zaboraviti žrtve koje su date za našu jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i da samo cijelovita Bosna i Hercegovina država ravnopravnih naroda može biti država po mjeri svih nas. Također je izrazio nadu da ćemo sljedeće godine obilježavanje 1.marta dočekati u još boljim i povoljniji kako političkim tako i ekonomskim prilikama i još jedanput čestitao 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

Prigodan referat posvećen ovom datumu podnio je Selmir Idrizović član Udruženja SEHARA Gradačac a kulturno zabavni program izveli su učenici osnovnih i srednjih škola kao i ženski horovi iz Gradačca.

U povodu ovog značajnog datuma raspisan je i literarni konkurs na temu „ Moja domovina Bosna i Hercegovina“. Kao najbolji radovi ocjenjeni su literarni rad učunice OŠ „Safvet beg Bašagić“, Pandžić Kruškić Sara ( VIII 3 ), Ajna Osmić ( OŠ „ Ivan Goran Kovačić“ , VIB ) i literarni rad Almina bajramovića ( Ixb, OŠ „Hasan Kikić“ ).