A+ R A-

Svečano otvorena obnovljena škola u Gradačcu

Danas je otvorena četvrta „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu. Radi se o obnovljenoj, energetski efikasnoj Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Gradačcu. Ukupna vrijednost radova je 84.744,49 eura.

Energetska obnova škole realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona, a implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, Udruženje Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološko društvo - BED iz Slavonskog Broda.

Direktorica škole Jasmina Ćatić upoznala je prisutne o realizovanim aktivnostima u ovom projektu. „U proteklom periodu na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji energetske efikasnosti. Postavljena je termoizolacija na vanjskim zidovima, ugrađena nova vanjska stolarija, postavljena termoizolacija na tavanu škole i fiskulturne dvorane i novi kotao na biomasu ( pelet )“. U ime roditelja, učenika i kolektiva zahvalila se svim donatorima i istakla da su ovim projektom stvoreni bolji uslovi za rad.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je rekao da ova škola u toku svog postojanja pamtila teške, tužne i lijepe događaje. Ovaj danas je jedan od najznačajnijih u povijesti ove škole. Zahvaljujem se Vladi Tuzlanskog kantona koja je dio sredstava iz programa prekogranične saradnje usmjerila u sanaciju i energetsko utopljavanje ove škole. „ I, vjerujem da će te aktivnosti kao i ono što je urađeno u proteklom periodu na uređenju dvorišta i izgradnje sportskog poligona u neposrednoj blizini ove škole doprinijeti da učenici i nastavnici ove škole imaju puno kvalitetnije uslove za rad“.

Ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović je istakao da su Vlada i ovo ministarstvo u proteklom periodu uložili velike napore na podizanju kvaliteta uslova za rad u obrazovanju i da je veoma ponosan na tu činjenicu. Istakao je, da ovaj projekat je veoma značajan, jer je inicirao sve ove aktivnosti oko obnove OŠ „ Ivan Goran Kovačić“ te dodao da se nada da će i naredna vlada imati osjećaja za ovakve stvari i nastaviti sa ovakvim projektima koji su veoma bitini za samo obrazovanje na TK.  

Nakon svečanog presjecanja vrpce održan je okrugli sto na temu „ Efekti i potencijali energetske efikasnosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu razgovarano je o benefitima ovakvih projekata kao što je ušteda na energentima ali i upotreba energenata koji su manji zagađivači zraka radi očuvanja okoliša.