A+ R A-

Svečano otvorena obnovljena škola u Gradačcu

Danas je otvorena četvrta „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu. Radi se o obnovljenoj, energetski efikasnoj Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Gradačcu. Ukupna vrijednost radova je 84.744,49 eura.

Energetska obnova škole realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona, a implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, Udruženje Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološko društvo - BED iz Slavonskog Broda.

Direktorica škole Jasmina Ćatić upoznala je prisutne o realizovanim aktivnostima u ovom projektu. „U proteklom periodu na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji energetske efikasnosti. Postavljena je termoizolacija na vanjskim zidovima, ugrađena nova vanjska stolarija, postavljena termoizolacija na tavanu škole i fiskulturne dvorane i novi kotao na biomasu ( pelet )“. U ime roditelja, učenika i kolektiva zahvalila se svim donatorima i istakla da su ovim projektom stvoreni bolji uslovi za rad.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je rekao da ova škola u toku svog postojanja pamtila teške, tužne i lijepe događaje. Ovaj danas je jedan od najznačajnijih u povijesti ove škole. Zahvaljujem se Vladi Tuzlanskog kantona koja je dio sredstava iz programa prekogranične saradnje usmjerila u sanaciju i energetsko utopljavanje ove škole. „ I, vjerujem da će te aktivnosti kao i ono što je urađeno u proteklom periodu na uređenju dvorišta i izgradnje sportskog poligona u neposrednoj blizini ove škole doprinijeti da učenici i nastavnici ove škole imaju puno kvalitetnije uslove za rad“.

Ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović je istakao da su Vlada i ovo ministarstvo u proteklom periodu uložili velike napore na podizanju kvaliteta uslova za rad u obrazovanju i da je veoma ponosan na tu činjenicu. Istakao je, da ovaj projekat je veoma značajan, jer je inicirao sve ove aktivnosti oko obnove OŠ „ Ivan Goran Kovačić“ te dodao da se nada da će i naredna vlada imati osjećaja za ovakve stvari i nastaviti sa ovakvim projektima koji su veoma bitini za samo obrazovanje na TK.  

Nakon svečanog presjecanja vrpce održan je okrugli sto na temu „ Efekti i potencijali energetske efikasnosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu razgovarano je o benefitima ovakvih projekata kao što je ušteda na energentima ali i upotreba energenata koji su manji zagađivači zraka radi očuvanja okoliša.

دانلود جدید ترین فیلمها و سریالهای روز دنیا در سایت 98Movies. اگر در جستجوی یک سایت عالی برای دانلود فیلم هستید به این آدرس مراجعه کنید. این سایت همچنین آرشیو کاملی از فیلمهای دوبله به فارسی دارد. بنابراین برای دانلود فیلم دوبله فارسی بدون سانسور نیز می توانید به این سایت مراجعه کنید. در این سایت امکان پخش آنلاین فیلم و سریال همراه با زیرنویس و فیلمهای دوبله شده به صورت دوزبانه فراهم شده است. بنابراین برای اولین بار در ایران شما می توانید فیلمهای دوبله شده را در تلویزیونهای هوشمند خود به صورت دوزبانه و آنلاین مشاهده نمایید.