A+ R A-

Posjeta predstavnika škole iz Švedske Općini Gradačac

 

Danas su Općinu Gradačac posjetili  predstavnici škole Birger Sjöbergimnasiet iz Švedske i predstavnici JU Gimnazija „Mustafa Novalić„ iz Gradačca. Tokom posjete predstavili su  novi zajednički projekat koji se odnosi na temu "Promjena škole digitalnom tehnologijom".

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je ovom prilikom pozdravio goste iz Švedske i zaželio im dobrodošlicu u naš grad. U kratkim crtama je predstavio potencijale i kulturno historijske prilike općine Gradačac kao i buduće projekte od značaja za našu lokalnu zajednicu.

Predstavnici ove dvije škole su predstavili buduće aktivnosti koje će biti implementirane. Škola Birger Sjöbergimnasiet iz Švedske i JU Gimnazija „ Mustafa Novalić „ iz Gradačca su partneri na projektu „ Promjena škole digitalnom tehnologijom „ koji će se realizovati u narednom periodu. Ovim projektom su predviđene studijske posjete i razmjena pozitivnih iskustava. Kroz ovaj projekat učenici ove dvije škole će razmjeniti dosadašnja iskustva primjene tehnologije u nastavnom procesu koji će rezultirati dokumentarni filmom koji će imati edukativni sadržaj za buduće učenike.

Digitalizacija je od velikog značaja za izgradnju i razvoj zajednice, a digitalne kompetencije jedna od osam ključnih kompetencija EU za cjeloživotno učenje.