A+ R A-

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH posjetila Gradačac

Jučer je Općinu Gradačac posjetila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH. Na radnom sastanku s Općinskim načelnikom i saradnicima razmatrana je buduća implementacija projekta sanacije i rekonstrukcije kompleksa „Starog grada“ u Gradačcu.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić istakao je da ovaj projekat ima izuzetno važan značaj za općinu Gradačac i da je neophodna koordinacija sa ovom državnom komisijom kako bi projekat što bolje i kvalitetnije bio implementiran. Radi se o projektu obnove i rekonstrukcije Starog grada kojeg realizuje Općina Gradačac s Vladom FBiH putem Ministartsva za okoliš i turizam.

Na sastanku su razmjenjena mišljenja i dosadašnje aktivnosti o implementaciji projekta. Također razgovarano je oko izrade buduće projektne dokumentacije koja će na adekvatan način pokazati konkretne korake za implementaciju ovog projekta.

Predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, dr. Amir Pašić naveo je da ovaj historijski lokalitet je jedan od najznačajnijih lokaliteta u BiH. S tim u vezi potrebno je da se posebna pažnja posveti očuvanju ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i njegove valorizacije u kulturnom i turističkom smislu.

Nakon sastanka članovi Komisije su obišli kompleks Starog grada i posjetili Zavičajnu muzejsku zbirku u Gradačcu.