Grad Gradačac - Zvanična web stranica - www.gradacac.ba - Predstavljena analiza rezultata istraživanja položaja mladih u Gradačcu
A+ R A-

Predstavljena analiza rezultata istraživanja položaja mladih u Gradačcu

U okviru nastavka realizacije aktivnosti projekta “Strategija za mlade Općine Gradačac 2019-2023. godina”, Vijeće mladih općine Gradačac je javnosti predstavio „Analizu rezultata istraživanja položaja mladih na području Gradačca“.

Projekat “Strategija za mlade Općine Gradačac 2019-2023. godina” implementira se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Istraživanje, koje je obuhvatilo 369 mladih osoba iz urbanih i ruralnih zajednica u općini Gradačac, sprovedeno je tokom januara i februara mjeseca. Među ispitanicima je bio jednak omjer muškaraca i žena, uzrasta od 15 do 30 godina. Ovim istraživanjem cjelokupna zajednica dobila je vrlo bitne informacije i jasnu sliku trenutnog stanja mladih u Gradačcu.

„Rezultati analize su pakazali da je svaka četvrta zaposlena osoba u Gradačcu mlađa od 30 godina što je iznad prosjeka u odnosu na ostale gradove u Bosni i Hercegovini. Učešće mladih u ukupno zaposlenom stanovništvu Gradačca iznosi 23%. Oko 34% mladih Gradačca ne rade poslove za koje su se školovali. Dodamo li tome i 31% mladih čija su radna mjesta „donekle“ u skladu sa njihovim obrazovanjem, možemo zaključiti da se više od polovine mladih nije školovalo za poslove na kojima radi.

Čak Oko 60% djevojaka i 46% muškaraca u Gradačcu ne bave se rekreativnim ili sportskim aktivnostima. Iz rezultata o učestalosti bavljenjem rekreativnim i sportskim aktivnostima može se primijetiti ako muškarci posvećuju više pažnje redovnim fizičkim aktivnostima nego što je to slučaj sa djevojkama.

Alarmantan podatak, koji se uglavnom pojavljuje u svim lokalnim zajednicam u okruženju, jeste da bi oko 38% mladih Gradačca otišlo u inostranstvo zauvijek, oko 46% bi otišlo na duže vrijeme kada bi im se za to pružila prilika, a oko 16% ih je poduzelo i konkretne korake za odlazak iz zemlje. “ – navode ispred Vijeća mladih općine Gradačac.

Ovo istraživanje je jedna od najvažnijih aktivnosti u izradi Strategije, jer će radne grupe, na osnovu njegovih rezultata, odrediti strateške ciljeve i pravce djelovanja, kao i preporuke za unapređenje položaja mladih u zajednici. Vrlo važan partner ovog projekta je Institut za razvoj mladih KULT, s obizirom na to da su upravo oni radili na izradi anketa te ih obradili, a bit će uključeni i narednim koracima potrebnim za izradu Strategije.

Strategija je dokument koji će identificirati potrebe mladih na lokalnom nivou, a oni su upravo ti koji trebaju da preuzmu inicijativu i da utiču na one koji donose odluke, kako bi se njihov položaj poboljšao. To je jedini ispravan način vođenja brige i politike o mladima, koji će odražavati stvarne potrebe istih i jasno definirati način implementacije.

دانلود جدید ترین فیلمها و سریالهای روز دنیا در سایت 98Movies. اگر در جستجوی یک سایت عالی برای دانلود فیلم هستید به این آدرس مراجعه کنید. این سایت همچنین آرشیو کاملی از فیلمهای دوبله به فارسی دارد. بنابراین برای دانلود فیلم دوبله فارسی بدون سانسور نیز می توانید به این سایت مراجعه کنید. در این سایت امکان پخش آنلاین فیلم و سریال همراه با زیرنویس و فیلمهای دوبله شده به صورت دوزبانه فراهم شده است. بنابراین برای اولین بار در ایران شما می توانید فیلمهای دوبله شده را در تلویزیونهای هوشمند خود به صورت دوزبانه و آنلاین مشاهده نمایید.