A+ R A-

Predstavljena analiza rezultata istraživanja položaja mladih u Gradačcu

U okviru nastavka realizacije aktivnosti projekta “Strategija za mlade Općine Gradačac 2019-2023. godina”, Vijeće mladih općine Gradačac je javnosti predstavio „Analizu rezultata istraživanja položaja mladih na području Gradačca“.

Projekat “Strategija za mlade Općine Gradačac 2019-2023. godina” implementira se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Istraživanje, koje je obuhvatilo 369 mladih osoba iz urbanih i ruralnih zajednica u općini Gradačac, sprovedeno je tokom januara i februara mjeseca. Među ispitanicima je bio jednak omjer muškaraca i žena, uzrasta od 15 do 30 godina. Ovim istraživanjem cjelokupna zajednica dobila je vrlo bitne informacije i jasnu sliku trenutnog stanja mladih u Gradačcu.

„Rezultati analize su pakazali da je svaka četvrta zaposlena osoba u Gradačcu mlađa od 30 godina što je iznad prosjeka u odnosu na ostale gradove u Bosni i Hercegovini. Učešće mladih u ukupno zaposlenom stanovništvu Gradačca iznosi 23%. Oko 34% mladih Gradačca ne rade poslove za koje su se školovali. Dodamo li tome i 31% mladih čija su radna mjesta „donekle“ u skladu sa njihovim obrazovanjem, možemo zaključiti da se više od polovine mladih nije školovalo za poslove na kojima radi.

Čak Oko 60% djevojaka i 46% muškaraca u Gradačcu ne bave se rekreativnim ili sportskim aktivnostima. Iz rezultata o učestalosti bavljenjem rekreativnim i sportskim aktivnostima može se primijetiti ako muškarci posvećuju više pažnje redovnim fizičkim aktivnostima nego što je to slučaj sa djevojkama.

Alarmantan podatak, koji se uglavnom pojavljuje u svim lokalnim zajednicam u okruženju, jeste da bi oko 38% mladih Gradačca otišlo u inostranstvo zauvijek, oko 46% bi otišlo na duže vrijeme kada bi im se za to pružila prilika, a oko 16% ih je poduzelo i konkretne korake za odlazak iz zemlje. “ – navode ispred Vijeća mladih općine Gradačac.

Ovo istraživanje je jedna od najvažnijih aktivnosti u izradi Strategije, jer će radne grupe, na osnovu njegovih rezultata, odrediti strateške ciljeve i pravce djelovanja, kao i preporuke za unapređenje položaja mladih u zajednici. Vrlo važan partner ovog projekta je Institut za razvoj mladih KULT, s obizirom na to da su upravo oni radili na izradi anketa te ih obradili, a bit će uključeni i narednim koracima potrebnim za izradu Strategije.

Strategija je dokument koji će identificirati potrebe mladih na lokalnom nivou, a oni su upravo ti koji trebaju da preuzmu inicijativu i da utiču na one koji donose odluke, kako bi se njihov položaj poboljšao. To je jedini ispravan način vođenja brige i politike o mladima, koji će odražavati stvarne potrebe istih i jasno definirati način implementacije.