Grad Gradačac - Zvanična web stranica - www.gradacac.ba - Obilježen Dan šehida i Dan žrtava Gradačca za BiH
A+ R A-

Obilježen Dan šehida i Dan žrtava Gradačca za BiH

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se kao Dan šehida. Tog dana organizuju se obilasci šehidskih mezarja, posjete šehidskim porodicama, uče hatme za sve šehide i podsjeća na njihovu žrtvu.U Bosni i Hercegovini Dan šehida se obilježava od 1995. godine – to je dan sjećanja na hrabre borce Armije RBiH, koji su od ‘92. do ‘95. godine dali svoje živote za odbranu zemlje od agresora, boreći se za pravdu, istinu i dostojanstvo.Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa IZ Gradačac počelo je na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. učenjem dove. Danas je također obilježen i Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon proučene dove prisutnima se obratio predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac, Munever Beširović, koji je istakao da ne smijemo zaboraviti naše najmilije koji su dali živote za odbranu Gradačca i Bosnu i Hercegovinu.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida održana je na šehidskom mezarju u Mahmut mahali. Na šehidskom mezarju u Mahmut Mahali proučen je Jasin i upriličena dova uz prikladan vaz glavnog imama Medžlisa  islamske zajednice  Nusret ef. Kujrakovića.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić poručio je da „ ovi bijeli nišani budu podsjećanje na herojsku odbranu domovine i zarad dalje izgradnje države i pomirenja gradimo suživot ali nikada i nigdje ne zaboravimo tužnu sudbinu kroz koju smo prošli i žrtve Gradačca za Bosnu i Hercegovinu“.

 

Na ostalim lokalnim  mezarjima na području općine Gradačac proučen je Jasin i upućena dova za šehide. Delegacija Općine Gradačac i Saveza boračkik organizacija općine Gradačac su položili cvijeće na spomen obilježje „ Križ“ u Ledenicama Donjim.

دانلود جدید ترین فیلمها و سریالهای روز دنیا در سایت 98Movies. اگر در جستجوی یک سایت عالی برای دانلود فیلم هستید به این آدرس مراجعه کنید. این سایت همچنین آرشیو کاملی از فیلمهای دوبله به فارسی دارد. بنابراین برای دانلود فیلم دوبله فارسی بدون سانسور نیز می توانید به این سایت مراجعه کنید. در این سایت امکان پخش آنلاین فیلم و سریال همراه با زیرنویس و فیلمهای دوبله شده به صورت دوزبانه فراهم شده است. بنابراین برای اولین بار در ایران شما می توانید فیلمهای دوبله شده را در تلویزیونهای هوشمند خود به صورت دوزبانه و آنلاین مشاهده نمایید.