A+ R A-

Obilježena godišnjica masakra nad civilima

Na spomen obilježju na putu Gradačac – Ormanica obilježena je 27. godišnjica masakra koji se desio 30. juna 1992 godine u naseljenom mjestu Kerep. U ovom stravičnom masakru stradalo je 16 civila koji su se kretali ovom putnom komunikacijom i nalazili na okolnim poljoprivrednim imanjima. Tim povodom okupile su se preživjele žrtve, porodice i prjatelji ubijenih, delegacije javnog i političkog života Gradačca i odale počast poginulim uz prigodan program prisjećanja.

Tog dana agresor je iz pravca Avramovine pokušao presjeći saobraćajnicu regionalnog puta Gradačac-Ormanica u naseljenom mjestu Kerep. Ovim napadom Gradačac bi bio u potpunom okruženju. Broj poginulih bi bio sigurno veći da hrabrom akcijom gradačačkih boraca,mještana naselja Kerep i okolnih naselja ovaj napad je zaustavljen i nanesen težak poraz agresoru uz zapljenu borbenih sredstava izjavio je Omer Kukuruz-Gluhić.

Za ovaj ratni zločin još niko nije procesuiran i s tim u vezi tražimo od nadležnih institucija pokrenu postupak odgovornosti i da kazne krivce, izjavio je Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac.

Gradonačelnik mr.sci Edis Dervišagić je rekao da je na nama, na onima koji su preživjeli period 92.-95., na sadašnjim generacijama koje trebaju razumjeti ovakve događaje ostaje trajna obaveza da čuvamo našu Bosnu i Hercegovinu i da ne zaboravimo žrtve koje su ugrađene  njene temelje.

Organizatori obilježavanja godišnjice masakra obišli su članove porodica tragično stradalih građana Gradačca, a istim povodom u MZ Kerepu odigran je i 4. malonogometni turnir.