A+ R A-

Završena izgradnja kanalizacione mreže u MZ Škorići

Jedna od komponenti projekta „Vodosnabdijevanje općine Gradačac“ je izgradnja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačca. Implementacijom ovog dijela projekta biće izgrađeno više od 34 km kanalizacione mreže.

Sufinansijeri projekta izgradnje kanalizacione mreže su Švedske agencije za međunarodni  razvoj i saradnju (SIDA) uz administraciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD),  Češka razvojna agencija (oprema), Fond za zaštitu okoliša FBiH, UNDP MEG projekat  kao i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Proteklih dana završena je izgradnja kanalizacione mreže u MZ Škorići. Vrijednost radova ugradnje opreme je 239.991,57 KM. Ukupna dužina izgrađene kanalizacione mreže je 3.297 m i sastoji se od jednog kolektora i devet kanala. Grant sredstva za sufinansiranje izgradnje kanalizacione mreže u MZ Škorići u iznosu od 90.000,00 KM odobrena su od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Implementacijom ovog projekta stvoreni su uslovi da se na kanalizacionu mrežu prikljući više od 1000 stanovnika ove mjesne zajednice.

U završnoj fazi su i radovi na izgradnje kanalizacione mreže u naseljima Bagdale, naselju kod bolnice i u Vidi I kao i kao i Ledenicama Donjim i Gornjim.

Za narednu fazu projekta, koja se odnosi na izgradnju kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačca za naselja u MZ Sibovac, naselje između  Sibovca i Škorića i MZ Vida II raspisana je javna nabavka te se početak radova očekuje u naredna dva mjeseca.