A+ R A-

Prezentovan UN program u oblasti smanjenja rizika od katastrofa

Gradačac je lokalna zajednica koja se decenijama suočava sa problemom klizanja tla i trenutno je registrovano više od 800 klizišta. To je opredijelilo gradsku upravu da se upozna i razmotri mogućnost učešća u novom zajedničkom programu Vlade Švicarske i Ujedninjenih nacija koje sprovode UN agencije: UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO.

S tim  vezi u Sali za sjednice gradske uprave Gradačac prezentovan je novi program „ Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini. Vrijednost cjelokupnog projekta je 8,4 miliona KM a finansiraju ga Vlada Švicarske i Ujedninjene nacije ( UN ). Cilj zajedničkog programa je rješavanje relevantnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katasrofa ( DRR ) koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri  u različitim  sektorima : zaštita  i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita , zdravlje i poljoprivreda.

Zajednički program Vlade Švicarske i UN bi se trebao realizovati u narednih 10 godina kroz tri faze od lokalnog do državnog nivoa. U prvoj fazi koja traje četiri godine ( 2019-2022 ) fokus će biti na lokanim zajednicama.

Među pet potencijalnih partnerskih Jedinica lokalne samouprave u FBiH, kroz transparentan proces odabran je i Grad Gradačac. Odabir partnerskih JLS iz Federacije Bosne i Hercegovine  izvršen je na temelju procjena rizika, ranjivosti i izloženosti katastrofama, ljudskih i tehničkih kapaciteta, postojanje strategije lokalnog razvoja, političke volje predstavnika vlasti JLS da se uključe i osiguraju sufinansiranje i mogućnost sinergije s drugim relevantnim inicijativama koje provode UN.