A+ R A-

IN MEMORIAM: ŠEFKO MEŠANOVIĆ 1940.-2019.

Dana 31.10.2019. godine nakon kraće bolesti napustio nas je Šefko (Osman) Mešanović, predsjednik Skupštine opštine Gradačac, Predsjednik ratnog predsjendištva i prvi načelnik Općine Gradačac.

Šefko Mešanović rođen je 1940. godine u Mionici – Gradačac, gdje je proveo djetinjstvo , završio osnovno obrazovanje, a učiteljsku školu pohađao je u Bijeljini.

Kao mlad učitelj radio je u Zelinji Donjoj , Mionici i Gradačcu, da bi poslije završene Više upravne škole obavljao dužnost u štabu Civilne zaštite gdje je jedno vrijeme bio i komadant. Pored toga obavljao je i funkciju šefa poslovnice zdravstvenog osiguranja, sekretara u privrednom preduzeću „GRAPS“, i sekretar Centra za kulturu Gradačac.

Do prvih višestranačkih izbora bio je aktivan društveno-politički i sportski radnik Gradačca. Obavljao je dužnost i predsjednika omladinske organizacije (SSO) i aktivnista drugih društveno –političkiih organizacija.

Kao sportski radnik dugogodišnji je član uprave nogometnog kluba „ZVIJEZDA“ , a obavljao je i dužnost sekretara u ovom klubu.

Na prvim višestranačkim izborima 1990.godine izabran je za vijećnika i Predsjednika Skupštine opštine Gradačac.

Imao je veoma značajnu ulogu u pripremama za odbranu od agresije na BiH i Gradačac 1992.-1995. godine, a kao Predsjednik ratnog predsjedništva predvodio je odbranu Gradačca.

Svojim zalaganjem , mudrošću i umijećem dao je nemjerljiv doprinos u funkcionisanju odbrane Gradačca što je rezultiralo da gradačačka brigada postane Viteška i odbrani svoj Gradačac i Bosnu i Hercegovinu.

U implementaciji Ustava FBiH (Vašingtonski sporazum) 10. juna 1994.godine na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Gradačac izabran je za načelnika općine Gradačac, koju dužnost je obavljao do sredine 1997.godine. 

Biran je za poslanika u Predstavničkom Domu parlamenta FBiH i obavljao dužnosti u raznim komisijama drugim tijelima državnog , opštinskog i političkog nivoa.

Za svoje aktivnosti i  doprinos društvu nagrađivan je od ranije Skupštine opštine Gradačac, društveno –političkih organizacija i sportskih udruženja.

Nosilac je najvećeg općinskog priznanja „ZLATNI GRB GRADAČCA“.

Po penzionisanju 2004.godine rado se odazivao na sve pozive i manifestacije posvećene odbrani Gradačca, raznim privrednim i drugim manifestacijama kao i promovisanju Gradačca u medijima.

Građani Gradačca bez obzira na starosnu dob , vjersko i političko opredjeljenje voljeli su ga vidjeti svakodnevno na ulicama našeg grada kojima je pružao ugodne riječi i osmijeh.

I u toku teške bolesti nastojao je vedrim duhom širiti optimizam i srdačnost prema građanima.

Posljednju počast ispred mjesne džamije „Bukva“ odalo mu je više hiljada građana a ukop je izvršen na mezarju „ Šehitluci „ . Gradačački imami poklonili su Hatma –dovu sa željom da mu dobra djela budu put za drugi svijet.

Njegovom smrću Gradačac je izgubio jednog od najuglednijh građana koji će ostati upamćen kao historijska ličnost.

Ovom prilikom gradonačelnik mr.sci Edis Dervišagić, Gradska uprava Gradačac, Predsjedavajući Gradskog vijeća i gradski vijećnici Gradačca upućuju iskreno saučešće porodici rahmetli Šefke Mešanovića.

Uvijek ćemo se ponosno sjećati našeg dragog sugrađanina Šefke Mešanovića.